De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog

  • Nerespectarea regulilor din ultima vreme este în strânsă legătură cu modul în care am făcut tercerea de la starea de urgenţă la starea de alertă
  • Autocontrolul şi disciplina nu reprezintă o caracteristică psihoculturală a românilor, spune psihologul
  • Suntem vulnerabili la teoria conspiraţiei pentru că alfabetizarea noastră ştiinţifică este foarte slabă
16293 afișări
Imaginea articolului De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog

Sursă foto: Profimedia

Izolarea şi carantina nu par a fi soluţia pentru ca românii să fie feriţi de coronavirus. Nimic nu garantează că, după o nouă perioadă de restricţii, românii nu se vor comporta la fel.

Autocontrolul şi disciplina nu sunt o caracteristică psihoculturală a românilor, explică profesorul Daniel David, autorul lucrării „Psihologia poporului român”.

„Este clar că regulile nu sunt bine implementate şi bine respectate, şi asta din mai multe motive. Cauza originală este legată de modul în care am făcut tercerea de la starea de urgenţă la starea de alertă”, a spus psihologul Daniel David, totodată rector al Universităţii Babeş-Bolyai. 

Astfel, românii au tendinţa ca, după starea de urgenţă, să încerce să compenseze perioada în care o parte din comportamente au fost reprimate. 

„Pe perioda stării de urgenţă românii au avut un patern comportamental care se leagă de ceea ce noi în psihologie numim supresie. Când elimini condiţiile de supresie, comportamentul suprimat reapare cu o intensitate mai mare, cu o durată mai mare, cu frecvenţă  mai mare", a explicat Daniel David. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici