De ce nu trebuie să vă lipsească ouăle şi telemeaua din frigider – beneficii pentru sănătate (P)

Este foarte probabil că, dacă am face un sondaj pentru a afla dacă vă plac sau nu ouăle, răspunsul majorităţii dintre voi ar fi da. Ouăle sunt unul dintre cele mai populare şi versatile alimente pe care ne putem baza în bucătăriile noastre. Pentru mulţi, un frigider nu este complet fără ouă şi telemea. Românii adoră telemea şi, de obicei, cel mai des găseşti într-un frigider telemea de vacă. Cât de importante sunt aceste două produse pentru sănătate? Să le luăm pe rând.

2339 afișări
Imaginea articolului De ce nu trebuie să vă lipsească ouăle şi telemeaua din frigider – beneficii pentru sănătate (P)

De ce nu trebuie să vă lipsească ouăle şi telemeaua din frigider – beneficii pentru sănătate (P)

Fiind unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe piaţă, cu o valoare nutritivă ridicată, oul este în prezent un aliat de nădejde pentru corp şi minte în toate etapele vieţii. Deşi pot părea un aliment foarte simplu, orice nutriţionist vorbeşte despre nutrienţii esenţiali pe care îi conţin ouăle.

1. Bogate în vitamine şi minerale.

Aproape toţi micronutrienţii (vitaminele şi mineralele) necesari unei persoane pot fi găsiţi în ouă, unde se remarcă vitamina B12, vitamina D şi A, riboflavina, seleniul, acidul folic, tiamina, niacina, biotina, fosforul, potasiul, sodiul şi magneziul. Fiecare dintre aceşti nutrienţi joacă un rol fundamental în organism, iar absenţa lor duce adesea la boli cunoscute sub numele de avitaminoză.

2. Bogate în proteine de înaltă calitate.

Consumul a 100 g de ouă (aproximativ 2 ouă întregi) oferă 12,7 g de proteine, acest lucru corespunde la 15-20% din gramele de proteine care ar trebui ingerate zilnic. Aceste proteine sunt folosite pentru formarea de enzime, anticorpi şi neurotransmiţători care ne menţin sănătatea.

3. Previn bolile oculare.

Ouăle conţin carotenoizi din abundenţă, în special luteină şi zeaxantină. Acestea sunt substanţe antioxidante care previn bolile degenerative ale vederii, cum ar fi cataracta şi degenerescenţa maculară. În plus, deficitul de vitamina A este una dintre principalele cauze de orbire la nivel mondial. Din fericire, fiecare ou conţine aproximativ 130 mg de vitamina A, adică exact doza zilnică recomandată de vitamina A.

4. Promovează dezvoltarea creierului.

Printre cele mai cunoscute molecule din ouă, se remarcă "colina", aceasta este o vitamină din grupul B, esenţială pentru buna funcţionare a ficatului şi a întregului sistem nervos central.

5. Contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Acest punct este în discuţie de mulţi ani şi încă nu există o concluzie clară, unele studii sugerează că colesterolul prezent în gălbenuşurile de ou favorizează un nivel ridicat de colesterol bun (HDL) şi scade concentraţia de colesterol rău (LDL). De asemenea, se menţionează că la unele persoane (hipertensive şi obeze) poate creşte nivelul colesterolului rău, de aceea se recomandă ca persoanele obeze şi hipertensive să evite consumul de gălbenuşuri de ouă.

Aceste lipoproteine (HDL şi LDL) trebuie menţinute într-un echilibru constant, în care HDL depăşeşte LDL, pentru a preveni arterioscleroza şi alte boli cardiovasculare. În plus, gălbenuşul conţine diverse grăsimi saturate (35%) şi nesaturate (65%), acestea din urmă favorizând sănătatea cardiovasculară şi formarea membranelor celulare.

6. Favorizează sarcina.

Ouăle conţin acid folic, cunoscut şi sub numele de vitamina B9. Aceasta este esenţială în timpul sarcinii şi poate reduce riscul de îmbolnăvire a embrionului.

7. Conţin un procent ridicat de apă.

Aproximativ 80% din albuşul de ou este apă, gălbenuşul de ou conţine 50% apă în structura sa, fiind astfel un aliment care nu numai că oferă nutrienţi, dar favorizează hidratarea.

8. Favorizează creşterea masei musculare.

Ouăle, pe lângă faptul că conţin proteine, conţin mai mulţi aminoacizi esenţiali, cum ar fi lizina, metionina, valina şi triptofanul. Toţi aceştia promovează formarea ţesutului muscular şi se găsesc şi în suplimentele de proteine sintetice. Nu uitaţi că cheia pentru a câştiga mai multă masă musculară este să găsiţi echilibrul potrivit între dietă şi exerciţii fizice.

9. Nu conţin conservanţi sau aditivi. Oul este un aliment complet natural, fără conservanţi.

10. Favorizează creşterea copiilor.

Potrivit unui studiu recent, s-a constatat că copiii care consumă ouă mai frecvent în dieta zilnică au un raport înălţime-greutate mai bun decât cei care nu consumau ouă sau erau alergici la ouă.

Cu ce merg perfect ouăle? Normal, cu o telemea autentică, de vaca. Dacă este luată din piaţă, telemeaua de vacă este şi mai naturală şi mai gustoasă. Ce beneficii are o telemea de vacă?

1. Ajută la menţinerea unei diete sănătoase şi echilibrate.

Pentru a avea o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, trebuie să includem în dieta noastră nutrienţi esenţiali pentru organism. Telemeaua conţine aceste minerale şi le foloseşte pentru a obţine energie, pentru a construi şi repara structurile osoase, musculare şi articulare şi pentru a regla metabolismul. Unul dintre beneficiile ei este faptul că este foarte bogată în proteine, care ne ajută să construim şi să recuperăm masa corporală, dar conţine şi vitamine, săruri minerale şi grăsimi uşor digerabile. De aceea, consumul unei porţii de telemea de vacă pe zi este atât de bun pentru sănătatea noastră.

2. Este o sursă excelentă de calciu

Calciul este cel mai abundent mineral din corpul nostru, fiind responsabil pentru formarea oaselor şi a dinţilor. Principala sursă de calciu este laptele şi produsele lactate, cum ar fi telemea de vacă, motiv pentru care consumul acestor produse este esenţial pentru a preveni bolile osoase, cum ar fi osteoporoza, şi pentru a menţine o bună densitate osoasă.

Calciul este, de asemenea, o componentă deosebit de importantă pentru copii, deoarece, în timpul copilăriei, copiii stochează calciu în oase, ceea ce îi ajută să aibă oase puternice şi să evite osteoporoza mai târziu în viaţă.

3. Conţine sodiu, un aliat de nădejde pentru sistemul nervos.

Sodiul face ca muşchii să răspundă corect la impulsurile nervoase şi, mai ales, controlează echilibrul fluidelor din corpul tău. Menţinerea unui nivel corect de sodiu în sânge împiedică organismul să reţină apă, ceea ce va creşte tensiunea arterială. Adulţii ar trebui să îşi limiteze aportul la 1500 mg pe zi, ceea ce poate corespunde pregătirii a trei mese sărace în sare şi a unei bucăţi de telemea ca garnitură.

4. Este bogată în zinc, mineral esenţial pentru organismul nostru.

Zincul este esenţial pentru creştere, dezvoltare, stimularea altor enzime şi pentru creier. Acest mineral este un aliat de nădejde al sistemului nostru imunitar, deoarece ajută la combaterea bacteriilor şi la creşterea apărării noastre, precum şi la promovarea vindecării şi la funcţionarea normală a simţului gustului şi al mirosului.

Cel mai simplu mod de-a combina ouăle şi telemeaua o reprezintă omleta. Să începi dimineaţa cu o omletă şi un pahar de suc natural este o modalitate foarte bună de-a avea grijă de sănătatea ta. Poftă bună!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici