Deputat USR: Suntem hotărâţi să atacăm la Curtea Constituţională proiectul de lege privind aprobarea OUG 90 şi 92

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, luni, că USR va ataca la CCR proiectele de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 şi 92/2018, susţinând că nu au fost respectate recomandările din MCV şi nu a existat nicio urgenţă pentru emiterea acestora de către Guvern.

1474 afișări
Imaginea articolului Deputat USR: Suntem hotărâţi să atacăm la Curtea Constituţională proiectul de lege privind aprobarea OUG 90 şi 92

Deputat USR: Suntem hotărâţi să atacăm la Curtea Constituţională proiectul de lege privind aprobarea OUG 90 şi 92

„Din punctul nostru de vedere deja am lucrat la această contestaţie la CCR. Avem argumente deja strânse. Este vorba de faptul că nici la momentul adoptării ordonanţelor de urgenţă nu era justificată urgenţa. S-au făcut multe modificări în afara ordonanţei, dar şi ordonanţa a avut multe modificări pe lângă recomandările Comisiei de la Veneţia, fără să fie în niciun fel justificară urgenţa. De aceea, pe aceste motive suntenm hotărâţi să atacăm la CCR aceste prevederi şi vom vorbi cu colegii din PNL pentru a face un demers comun de atacare la CCR, sper eu cu succes”, a declarat Stelian Ion, la finalul şedinţei Comisiei speciale pentru modificarea legilor justiţiei.

Deputatul USR a adăugat că dintr-un număr de 9 recomandări ale Comisiei Europene au fost respectate doar 3.

„A fost al 12 lea ceas în care puteam să punem în acord legile justiţiei cu recomandările MCV. Nu s-a întâmplat lucrul acesta din păcate, în ciuda declaraţiilor făcute de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care înţelegem că a fost într-un final de acord că ar trebui respectate aceste recomandări, în ciuda deciziei CCR 2/2012 semnată chiar şi de domnul Tudorel Toader. Astăzi s-a dat un vot împotriva acelor recomandări. Practic dintr-un număr de peste 9 recomandări au fost respectate în jur de 3, deci foarte puţine”, a completat Stelian Ion.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a dat, luni, raport de admitere cu amendamente privind OUG 92/2018.

„15 ani vechime în funcţia de judecător sau procuror pentru promovarea în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, prevede amendamentul adoptat în Comisia de specialitate, adus articolului 44 (1), litera c.

În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, condiţia de vechime pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în cadrul Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie era de 10 ani, iar în forma în vigoare a legii condiţia este de 18 ani.

„Pentru a fi promovaţi în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin 15 ani vechime în funcţia de procuror sau judecător, cel puţin gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de apel şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acest scop”, prevede un amendament adoptat de comisie.

De asemenea, Comisia a stabilit că „la finalul fiecărui stagiu, îndrumătorii de practică stabiliţi prin Regulamentul de organizare, desfăşurare şi evaluare a stagiilor de practică vor realiza o avealuare a activităţii desfăşurate de fiecare auditor pe durata stagiului”.

Şi proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a primit un raport favorabil, fără amendamente, în şedinţa de luni a Comisiei speciale pentru legilor justiţiei. Astfel, proiectul a fost Astfel proiectul va ajunge în plenul Senatului în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

Comisia pentru legilor justiţiei a adoptat, luni, un raport de admitere, în forma adoptată de Senat, pentru proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Astfel, iniţiativa urmează să intre la vot în Camera Deputaţilor, for decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici