Deţinătorii de terenuri cu ambrozie, obligaţi să o elimine. Amenzi URIAŞE pentru cine nu ia măsuri

Deţinătorii sau administratorii de terenuri pe ale căror suprafeţe au fost depistate focare de infestare cu această plantă sunt obligaţi să o elimine. În caz contrar, ei riscă amenzi între 750-5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, anunţă PMB.

2125 afișări
Imaginea articolului Deţinătorii de terenuri cu ambrozie, obligaţi să o elimine. Amenzi URIAŞE pentru cine nu ia măsuri

Deţinătorii de terenuri cu ambrozie, obligaţi să o elimine. Amenzi URIAŞE pentru cine nu ia măsuri

Ambrozia este considerată o specie invazivă, extrem de nocivă prin efectul şi cantitatea de polen răspândită în atmosferă, motiv pentru care anul trecut a fost actualizată legislaţia în domeniu pentru combaterea ei şi s-a trecut la aplicarea acesteia şi în Bucureşti, prin adoptarea unei hotărâri a Consiliului General, transmite Primăria Municipiului Bucureşti, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Proprietarii sau administratorii cu terenuri infestate de ambrozie care nu o înlătură riscă amenzi între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice. Contravaloarea sancţiunilor aplicate se constituie ca venituri la bugetul local al Sectorului 1-6 al municipiului Bucureşti, transmite sursa citată.

Totodata, la nivelul primăriei Capitalei, a fost constituită o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai PMB şi ai primăriilor de sector şi din cei ai altor 7 instituţii cu atribuţii în domeniul sănătăţii şi mediului: Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Comisariatul Municipiului Bucureşti - Garda Naţională de Mediu, Direcţia pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti.

Astfel, sectoarele Municipiului Bucureşti au obligaţia de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora şi de a transmite, până la data de 05 iunie a fiecărui an, notificări către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, cu privire la obligaţiile legale ce le revin şi sancţiunile aplicabile.

La rândul său, Primăria Capitalei a dispus ca Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) să ia toate masurile legale astfel încât să elimine ambrozia din parcurile şi spatiile verzi pe care le are în administrare.

Proprietarii şi administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligaţia ca, până la data de 30 iunie a fiecărui an, să combată şi să distrugă ambrozia de pe terenurile lor, după care trebuie să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale pe raza căruia se află terenul infestat cu ambrozie.

Combaterea ambroziei se face prin aplicarea metodelor recomandate de către specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public.

În celelalte zone se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie.

În perioada 1 iulie – 15 iulie, respectiv în perioada 16 – 31 iulie, comisia mixtă constituită la nivelul Capitalei va verifica terenurile şi va aplică sancţiuni proprietarilor sau administratorilor atunci când constată eventuale abateri de la prevederile legale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici