DNA cere CSM să reacţioneze faţă de exprimarea presei: Procurorii sunt agresaţi de media

Instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a făcut un apel către Consiliul Superior al Magistraturii prin care cere ca procurorii să fie apăraţi de atacurile din presă,transmiţând că aceştia sunt agresaţi "prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare şi absurde în talk show- uri ale anumitor TV".

1865 afișări
Imaginea articolului DNA cere CSM să reacţioneze faţă de exprimarea presei: Procurorii sunt agresaţi de media

DNA cere CSM să reacţioneze faţă de exprimarea presei: Procurorii sunt agresaţi de media

"DNA a lansat un apel în care le cere membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să aibă o reacţie fermă faţă de atacurile fără precedent care îi ţintesc pe procurorii anticorupţie, atacuri declanşate de trusturi de presă partizane ale unor curente politice sau ale unor grupuri de interese de afaceri împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA", se arată într-un comunicat DNA.

În adresa transmisă către CSM, Direcţia Naţională Anticorupţie cere o reacţie fermă. "Este fără precedent cum, trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declaraţii publice şi comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfieraţi, calomniaţi, li se dezvăluie aspecte din viaţa privată. (...) De aceea considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmaţii foarte grave şi hazardate că dosarele sunt falsificate. Ne aflăm în situaţia în care procurorii DNA sunt agresaţi prin acuzaţii foarte grave, profund ofensatoare şi absurde în talk show – uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente şi grupuri de interese, aşa încât se poate vorbi de o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor şi asupra DNA de natură a submina grav autoritatea judecătorească şi a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor", a transmis instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi către CSM.

Sesizarea mai arată că procurorii nu au posibilitatea de "a-şi face, în acelaşi mod, public, cunoscute punctele de vedere; nu au, din punct de vedere legal şi deontologic, posibilitatea de a intra într-un astfel de dialog, astfel încât, se limitează la cadrul procesual legal, aşa cum este şi corect".

Laura Codruţa Kovesi a declarat şi anterior că a sesizat CSM şi CNA în legătură cu 12 emisiuni televizate în care se făcea referire la activitatea procurorului şef al DNA şi a instituţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici