Doar 11.000 de copii vor mai primi lapte praf gratuit. Care sunt criteriile de distribuire

Noile norme de eliberare a laptelui praf gratuit pentru copii au fost modificate, astfel încât criteriile după care este distribuit produsul sunt de ordin medical şi nu social, numărul beneficiarilor scăzând la 11.000 de la 40.000 cât a fost în 2010.

897 afișări
Imaginea articolului Doar 11.000 de copii vor mai primi lapte praf gratuit. Care sunt criteriile de distribuire

Doar 11.000 de copii vor mai primi lapte praf gratuit. Care sunt criteriile de distribuire (Shutterstock/Publimedia)

Şeful Serviciului de programe din Ministerul Sănătăţii, Mihaela Bardoş, a declarat că politica MS este aceea de a încuraja alăptarea naturală, motiv pentru care au fost modificate normele de eliberare a acestui produs.

În acest context au fost introduse în lista mamelor care pot beneficia de lapte praf gratuit acelea care suferă de epilepsie şi insuficienţă hepatică. De asemenea, există standarde clare privind greutatea copiilor în fiecare lună. "Nu este vorba de o categorie exclusă de copii, ci doar de stabilirea unor reguli care încurajează alăptatul", a mai spus Bardoş.

Potrivit acesteia, în 2010 primeau lapte praf gratuit 40.000 de copii, iar după intrarea în vigoare a noilor norme ar putea beneficia doar 11.000, numărul fiind raportat şi la natalitatea din România.

În 2010, bugetul alocat pentru laptele praf gratuit a fost de 15 milioane de lei, iar în 2011 de trei milioane de lei. "Dacă va fi necesară o suplimentare a bugetului, aceasta va fi făcută. Este bine să se ştie că acordarea laptelui praf se face pe criterii strict medicale şi nu sociale", a conchis Bardoş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici