Doi hackeri suspectaţi că au atacat site-uri ale instituţiilor din România, cu propunere de arestare

Procurorii DIICOT au cerut judecătorului de drepturi şi libertăţi arestarea preventivă pentru doi hackeri suspectaţi că au atacat site-uri ale instituţiilor publice din România, iar pentru al treilea, minor, punerea sub control judiciar.

585 afișări
Imaginea articolului Doi hackeri suspectaţi că au atacat site-uri ale instituţiilor din România, cu propunere de arestare

Doi hackeri suspectaţi că au atacat site-uri ale instituţiilor din România, cu propunere de arestare

Urmare a comunicatului nr.1 din data de 29.06.2023, Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

„La data de 29.06.2023, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea a trei inculpaţi, dintre care unul minor, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcţionării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice. În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, inculpaţii au lansat mai multe atacuri informatice tip <defacement> asupra sistemelor informatice aparţinând mai multor instituţii publice din ţară şi a unor conturi utilizate de către angajaţii unor instituţii, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârşite şi s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de <hacktivism>. Activitatea desfăşurată de suspecţi a dobândit notorietate în mediul online sub numele <Operation Romania>”, potrivit DIICOT.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice (unităţi PC şi laptopuri) şi telefoane mobile.

Vineri a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a doi dintre inculpaţi, pentru o perioadă de 30 de zile.

Faţă de al treilea inculpat, minor, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici