Donald Trump repetă ameninţarea adresată ţărilor care au votat contra SUA la ONU/ Statele arabe nu se tem

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reiterat vineri ameninţarea că va reduce asistenţa acordată ţărilor care au votat la Adunarea Generală ONU împotriva deciziei sale privind statutul Ierusalimului, dar reprezentanţi ai ţărilor arabe au declarat că nu se tem, explicând că nu primesc ajutor gratuit.

5230 afișări
Imaginea articolului Donald Trump repetă ameninţarea adresată ţărilor care au votat contra SUA la ONU/ Statele arabe nu se tem

Trump repetă ameninţarea adresată ţărilor care au votat contra SUA la ONU/ Statele arabe nu se tem

Donald Trump a ameninţat iniţial miercuri că va dispune reducerea asistenţei financiare în cazul statelor care votează în Adunarea Generală ONU împotriva iniţiativei sale de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Aceste ţări "iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, şi apoi votează împotriva noastră. Ei bine, vom urmări aceste voturi. Să voteze împotriva noastră! Vom economisi mult. Nu ne pasă", a declarat Donald Trump.

După ce Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat joi seară, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului, Donald Trump a reiterat vineri avertismentul, într-un mesaj postat pe Twitter: "După ce am cheltuit prosteşte 7.000 de miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, a venit vremea să reîncepem construirea ţării noastre!"

Dintre cele 193 de state membre ONU, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Zeci de ţări, inclusiv România, s-au abţinut de la vot. "Statele Unite îşi vor aduce aminte de această zi, în care au fost izolate pentru a fi atacate în Adunarea Generală ONU doar pentru exercitarea dreptului de naţiune suverană", a declarat, cu ocazia votului, Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Egiptul şi Iordania, principalii beneficiari ai fondurilor acordate de Statele Unite ale Americii, au semnalat că nu se tem de ameninţările lui Donald Trump.

"Americanii ştiu mai bine decât oricine altcineva că stabilitatea Iordaniei este esenţială pentru interesele americane în regiune. Ne aşteptăm ca Administraţia americană să nu se atingă de asistenţa financiară, dar, dacă va face acest lucru, problemele economice ale Iordaniei se vor accentua", a declarat, sub protecţia anonimatului, un membru al Guvernului de la Amman, citat de Reuters. Iordania primeşte anual 1,2 miliarde de dolari din partea Washingtonului.

Fostul premier iordanian Taher al-Masri a argumentat că Iordania este unul dintre aliaţii Statelor Unite într-o regiune instabilă. "Trump nu ne oferă ajutoare caritabile. Iordania are un rol în menţinerea stabilităţii regionale, iar noi continuăm acest rol", a explicat el. În discuţii informale, unii oficiali iordanieni au exprimat totuşi preocupare privind tensiunile cu SUA şi privind atitudinea imprevizibilă a preşedintelui Donald Trump.

Egiptul a iniţiat eforturile diplomatice pentru votul masiv împotriva deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul. Preşedinţia Egiptului şi Ministerul egiptean de Externe nu au făcut niciun comentariu pe tema ameninţărilor liderului american. Oricum, faptul că ţările arabe şi musulmane au făcut front comun împotriva SUA demonstrează că nu se tem de avertismentele Washingtonului.

"Nu cred că Egiptul va fi îngrijorat; apropiaţii lui Trump nu vor fi impresionaţi de atitudinea acestor ţări, dar am dubii că se va ajunge la alte decizii", a explicat H.A. Hellyer, analist la Institutul Consiliul Atlantic (Atlantic Council).

Arabia Saudită şi Irakul, alţi doi aliaţi ai SUA, au reiterat la Adunarea Generală ONU că se opun deciziei lui Donald Trump privind Ierusalimul.

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei - un stat nonarab, dar majoritar musulman -, a respins vehement avertismentele omologului său din SUA, Donald Trump, privind votul din Adunarea Generală ONU pe tema statutului Ierusalimului, liderul turc afirmând că "voinţa liberă şi democratică" nu poate fi cumpărată cu dolari. "Ce face liderul Americii? Proferează ameninţări. Domnule Trump, nu puteţi cumpăra cu dolarii dumneavoastră voinţa liberă şi democratică a Turciei", a declarat Recep Tayyip Erdogan înaintea votului din Adunarea Generală ONU. "Unele ţări numesc Statele Unite «leagăn al democraţiei». Acest leagăn al democraţiei vrea să cumpere voinţa liberă a ţărilor cu dolari. Când vedem astfel de lucruri, ne întrebăm ce democraţie este aceasta", a adăugat Erdogan, îndemnând ţările din Adunarea Generală ONU "să nu îşi vândă libertatea de voinţă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici