Video Dosarul Microsoft. Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi sub control judiciar. Adriana Ţicău, cercetată fără măsuri preventive

Foştii miniştri Dan Nica şi Adriana Ţicău au ajuns, luni, la sediul DNA, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele celor doi. UPDATE Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, cercetaţi sub control judiciar în dosarul Microsoft.

371 afișări

UPDATE 13.12 Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, şi Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei, sunt cercetaţi sub control judiciar în dosarul Microsoft, Adriana Ţicău, fost ministru al Educaţiei fiind cercetată fără măsuri preventive. Toţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Nica Dan şi Athanasiu Alexandru trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi; să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme", transmite DNA.

În ceea ce îl priveşte pe Alexandru Athanasiu, acesta nu poate părăsi ţara.

UPDATE 11.51 Fostul ministru al Educaţiei, Alexandru Athanasiu, este cercetat sub control judiciar în dosarul Microsoft, în aceeaşi cauză fiind audiaţi luni Adriana Ţicău şi Dan Nica, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de începerea a urmăririi penale.

Foştii miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu au ajuns, luni, la sediul DNA, după ce preşedintele României a avizat cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele celor doi.

"Ne susţinem nevinovăţia, nu avem alte declaraţii", a spus Adriana Ţicău când a părăsit sediul DNA.

"Am intrat în posesia documentelor, ceea ce îmi dă toate elementele necesare pentru a-mi dovedi nevinovăţia", a declarat Dan Nica.

"Am control judiciar, interdicţia de a părăsi ţara. Voi contesta măsura", a precizat Alexandru Athanasiu.

La data de 23 noiembrie procurorii au cerut preşedintelui României aviz pentru urmărirea penală în cazul foştilor miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău, pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft", Klaus Iohannis avizând solicitarea.

DNA îl acuză pe Dan Nica că, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a iniţiat şi a susţinut proiectele Hotărârilor de Guvern prin care s-a aprobat încheierea, între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft.

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbHŢ”, potrivit DNA.

Totodată, procurorii DNA spun că, în calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Adriana Ţicău a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvernul României, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria. Totodată, ea ar fi iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Astfel, Adriana Ţicău ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

"În calitate de ministru al educaţiei şi cercetării, Athanasiu Alexandru cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15.04.2004 între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. În această modalitate Athanasiu Alexandru ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD în dauna statului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", mai arată DNA.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici