Dosarul privind Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, declinat la DNA: Faptele sunt de competenţa procurorilor anticorupţie

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au declinat la DNA dosarul în care se fac cercetări în legătură cu nefuncţionalitatea Secţiei de Arşi de la Spitalul Floreasca, faptele fiind de competenţa procurorilor anticorupţie, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.

893 afișări
Imaginea articolului Dosarul privind Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, declinat la DNA: Faptele sunt de competenţa procurorilor anticorupţie

Dosarul privind Secţia de Arşi de la Spitalul Floreasca, declinat la DNA pentru că faptele sunt de competenţa procurorilor anticorupţie (Imagine: Liviu Adascalitei/ Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început în luna mai urmărirea penală in rem pentru fapte de abuz în serviciu în dosarul deschis ca urmare a sesizării Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, în urma neregulilor găsite la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

În cadrul anchetei, procurorii au descoperit indicii potrivit cărora faptele ar fi de competenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie astfel că dosarul va fi instrumentat de DNA.

Corpul de Control al ministrul Sănătăţii anunţa că verificările făcute confirma că Unitatea de îngrijire a arşilor gravi de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca nu este încă pe deplin funcţională. Reprezentanţii Corpului de Control susţineau în raportul întocmit în urma controlului că în ultimele şase luni autorităţile au primit informaţii contradictorii de la conducerea Spitalului de Urgenţă Floreasca.

Astfel, cu ocazia vizitei efectuate în timpul controlului la Unitatea de îngrijire a arşilor gravi, în prezenţa managerului spitalului, comisia de control a constatat că personalul medical angajat nu era prezent în totalitate în interiorul Unităţii de îngrijire a arşilor gravi, unii dintre aceştia fiind angajaţi în activitatea altor secţii (chirurgie plastică, ATI).

De asemenea, s-a mai constatat că nu este prevazută o evacuare în caz de incendiu a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi şi că lipsesc procedurile de acces al pacientului ars grav în unitate, precum şi procedurile şi protocoalele de tratament ale pacientului în interiorul unităţii. Deşi sala de operaţie a Unităţii de îngrijire a arşilor gravi este complet dotată şi funcţională, barocamera nu este montată, nefiind funcţională, instalaţia de aer condiţionat nu funcţionează corespunzător, neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav, iar rezervele de un pat, în număr de şase, sunt dotate corespunzător unei bune funcţionări a unităţii, dar nu au fost folosite până la data controlului pentru internarea şi tratarea pacienţilor arşi.

Corpul de control a mai descoperită că saloanele din afara Unităţii de îngrijire a arşilor gravi erau folosite ca depozite pentru diferite materiale medicale, drept pentru care s-a dispus de către managerul spitalului, la solicitarea comisiei de control, inventarierea acestora, crearea plusurilor de inventar în condiţii legale şi depozitarea lor în magazia unităţii sanitare.

În urma controlului, au fost dispuse informarea Curţii de Conturi a României, pentru deficienţele consemnate în prezentul raport de control, sesizarea Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP ) pentru posibile nerespectări ale prevederilor legale referitoare la întocmirea documentaţiei de atribuire a contractului de achiziţie aparatura medicală pentru Unitatea de îngrijire a arşilor gravi şi sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru posibile fapte de natură penală, având în vedere întocmirea nereala a procesului verbal de punere în funcţiune a barocamerei şi plata contravalorii acesteia către furnizorul SC Gemedica SRL.

Cu toate că secţia a fost dotată încă din anul 2013, abia doi ani mai târziu, în aprilie 2015, s-au eliberat avizele de funcţionare. Ulterior a fost pusă problema specializării personalului medical. Costurile pentru acest proiect au fost de 8,5 milioane de euro, iar fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii şi de Primăria Sectorului 1.

Clinica de la Spitalul Floreasca are şase saloane cu aparatură specială unică în România, unde ar putea fi trataţi simultan şase pacienţi cu arsuri grave. După tragedia din Colectiv, blocajul secţiei a dus la un scandal public, pentru că răniţii cu arsuri grave nu au putut fi internaţi în acea secţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici