Dosarul Sky News - Avocat: La dosar este o discuţie a intermediarului cu un angajat Sky News după apariţia materialului

Avocatul unuia dintre cei arestaţi în dosarul deschis după difuzarea reportajului Sky News privind presupuşi traficanţi de arme din România susţine că la dosar există o interceptare realizată după apariţia materialului, discuţia având loc între presupusul intermediar şi un angajat al televiziunii.

3931 afișări
Imaginea articolului Dosarul Sky News - Avocat: La dosar este o discuţie a intermediarului cu un angajat Sky News după apariţia materialului

Dosarul Sky News - Avocat: La dosar este o discuţie a intermediarului cu un angajat Sky News după apariţia materialului

"La data de 10 aug domnul Szanto a luat legătura cu personajul de la Sky News care l-a solicitat să participe la realizarea documentarului şi i-a reproşat: "Domnule m-ati băgat într-o problemă mare şi n-aţi scris că e fictiv". El a zis că se vor ocupa avocaţii de această problemă. Convorbirea a fost înregistrată şi e depusă la dosar. Această înregistrare e în folosul nostru. Dovedeşte că cel de la Sky News recunoaşte care este adevărata natură a documentului", a declarat Marcel Vrabie, avocatul unuia dintre cei cercetaţi după şedinţa de judecată.

Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, vineri seara, au decis judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este executorie însă nu şi definitivă. Avocatul lui Pantics Csaba Atilla a precizat că cei trei sperau că vor fi cercetaţi sub incidenţa unei măsuri preventive mai uşoare.

"Faptul că a fost afectată sigurnaţa naţională că s-a creat un climat de insecuritate socială şi pentru a preveni atitudinea antisocială ar fi bine ca cei trei să fie cercetaţi în stare de arest preventiv. Am făcut contestaţie. Într-o oarecare măsură se aşteptau şi ei la decizie. Aveam speranţe, am zis că măcar să primescă arest la domiciliu şi nu preventiv. Au recunoscut situaţia de fapt. În pledoarie am zis că nu au avut reprezentarea faptului că fac parte dintr-un grup sau că s-au organizat într-un grup ca să comită infracţiuni. Audierea jurnaliştilor nu cred că ar putea să schimbe situaţia. Ei îşi vor menţine pucntul de vedere, sunt convins. S-a dispus extinderea cercetărilor asupra lor. Mie mi-ar placea să fie aduşi şi audiaţi de procurorii noştri şi să fie supuşi la un test poligraf, atât băieţii noştri cât şi ei", a spus avocatul Marcel Vrabie.

Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la "comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională", infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Procurorii DIICOT au anunţat joi seara că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România, reportaj despre care anchetatorii susţin că este o înscenare.

"Din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci a fost creată din iniţiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date şi informaţii false (...) Informaţiile false la care facem referire, aşa cum s-a evidenţiat şi mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populaţiei, iar instituţiile şi structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane şi logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video şi a înlătura o potenţială stare de pericol", susţine DIICOT, precizând că ancheta s-a desfăşurat cu sprijinul SRI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici