Elevii depun plângere la CNCD: Elevii care nu au internet nu au acces la educaţie

Elevii depun plângere la CNCD pentru a face dreptate sutelor de mii de elevi fără acces la internet, privaţi de Ministerul Educaţiei de dreptul constituţional la învăţătură.

502 afișări
Imaginea articolului Elevii depun plângere la CNCD: Elevii care nu au internet nu au acces la educaţie

Elevii depun plângere la CNCD: Elevii care nu au internet nu au acces la educaţie

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) anunţă că vor depune luni o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a face dreptate elevilor fără acces la internet, privaţi de Ministerul Educaţiei de dreptul constituţional la învăţătură.

Elevii consideră că obligativitatea participării la orele online, ţinând cont doar de elevii ce deţin un dispozitiv ce se poate conecta la internet, este o dovadă clară a interesului scăzut pe care autorităţile îl acordă problemelor din mediile dezavantajate în care se află sute de mii de elevi.

Asociaţiile de elevi din ţară au propus întocmirea unei evidenţe a numărului de elevi fără acces la internet şi demararea unei achiziţii directe de dispozitive conectate la internet, astfel încât toţi elevii să aibă acces egal la învăţătură în această perioadă, dar Ministerul Educaţiei şi Cercetării „uită de cei care au nevoie de cel mai mult sprijin. Elevii au ales să îşi facă singuri dreptate, autorităţile trebuie să îşi asume faptul că au privat elevii de dreptul la educaţie!”.

„Am tot pasat responsabilitatea de la unii la alţii şi ne-am trezit în situaţia în care la aproape două luni de la debutul crizei nu avem nicio statistică şi nici asigurate dispozitive pentru toţi elevii. Cei din mediile dezavantajate erau oricum în situaţii dificile, dar această perioadă a arătat exact cât de mari sunt diferenţele dintre noi. Dreptul la educaţie să fie asigurat de părinţi? Ce au făcut autorităţile în tot acest timp şi ce au de gând să facă pentru a asigura cele necesare în toamnă aşa cum au promis? Sute de mii de elevi au fost lăsaţi deoparte şi autorităţile îi ignoră în continuare”, declară Andreea Sabina Spătariu, preşedinte AEC.

„Fiind elev de clasa a XII-a, nu pot accepta faptul că starea materială a unui alt elev care urmează să dea examenul de bacalaureat ori Evaluarea Naţională influenţează modul în care acesta se poate pregăti. Din start, acesta pleacă cu un dezavantaj doar din cauza faptului că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu este capabil să ia măsuri utile pentru a asigura accesul la educaţie tuturor elevilor din România. Aştept ziua în care România îşi va pune în valoare toţi elevii, fără discriminare, iar Ministerul Educaţiei va asigura din resurse proprii accesul la educaţie şi nu va apela, cum o face de fiecare dată, la ONG-uri şi firme. Nu spun faptul că spiritul civic nu este un lucru îmbucurător pentru noi şi implicit pentru elevii cu o stare materială instabilă, dar, trebuie să punem în valoare faptul că educaţia din România ar trebui să fie gratuită pentru toată lumea, lucru garantat de stat, nicidecum din buzunarele proprii”, adaugă Nicolae Alexandru Rădulescu, preşedinte AEBI.

Paula Livia Buda, preşedinte AEM, spune că doar în Maramureş sunt peste 530.000 de elevi, dintre care 6.441 fără acces la internet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici