"Eram fericiţi şi nu ştiam". Transformarea unei lumi sub ochii nostri. Cum este văzută de un jurnalist spaniol

  • Spania se apropie de 30.000 de pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus
  • 1.720 de oameni au murit din cauza COVID-19
  • "Eram fericiţi şi nu ştiam", titrează El Pais
4161 afișări
Imaginea articolului "Eram fericiţi şi nu ştiam". Transformarea unei lumi sub ochii nostri. Cum este văzută de un jurnalist spaniol

"Eram fericiţi şi nu ştiam". Transformarea unei luni sub ochi nostri. Cum este văzută de un jurnalist spaniol

Viaţa se tranformă sub ochi noştri din cauza pandemiei de COVID-19. Lumea întreagă se luptă cu virusul care pune stăpânire pe plămânii oamenilor, iar doctorii sunt în prima linie. Autorităţile din mai toate ţările le cer oamenilor să rămână în case o perioadă pentru a nu risca să se îmbolnăvească ori, dacă au contactat deja virusul, pentru a nu-l transmite mai departe.

 
Un editorial din cotidianul El Pais, al jurnalistului Inigo Dominguez, s-a viralizat pe internet. "Eram fericiţi şi nu ştiam", spune Dominguez, care remarcă transformarea prin care trece Spania şi nu numai.

Ce scrie Inigo Dominguez

"(...) Duminică m-am dus la chioşcul de lângă mine, dar vânzatorul speriat mi-a spus că va închide. M-a trimis puţin mai departe. Plănuiesc să merg într-o zi la chioşcul de ziare care a rămas deschis, într-o excursie aproape pe furiş în aceste vremuri, şi să-l văd pe acel om care cu un curaj eroic îşi face treaba. Dacă aş putea, i-aş duce măcar o bucată de jamon. N-am cumpărat vreodată de la el, dar acum vreau să-l văd îndeaproape şi să o fac cu ochi noi. Mi se întâmplă să simt asta faţă de oameni pe care cu greu le-am observat. Nu am văzut ce aveam în faţa noastră. Nici măcar pe vecinul de pestre stradă, cu care am vorbit ieri pentru prima dată, din balcon, ca în clipurile italiene.
 
(...)
 
Am avut o conversaţie şi cu brutarul. M-am dus devreme, era doar el şi mi-a înşirat un monolog parcă din Shakespeare. Mi-a zis: "Cred că este obligaţia mea să fiu aici, ca oamenii să poată cumăra. Este o datorie". M-am gândit la ce spunea Churchill, că democraţia este atunci când cineav bate la uşa ta noaptea, iar tu ştii că este omul care îţi aduce lapte. Aşa şi cu brutarul meu, care este un pilon neluat în seamă al sistemului.
 
(...)
 
Îmi amintesc de o altă discuţie cu frizerul meu, înainte de a-mi imagina măcar vă vom experimenta o astfel de situaţie. Vorbeam despre cum brusc ceea ce ni se pare normal poate dispărea. El este venezuelean şi experimentase deja, mi-a povestit multe. Am rămas atunci cu o frază. Mi-a spus că îşi aminteşte de viaţa de dinainte de a veni aici, de oameni, de conversaţiile cu prietenii, de trecerea timpului. "Eram fericiţi şi nu ştiam", a spus. Mi-aş dori acum să-l sun şi să-l întreb cum este, dar nu am numărul lui de telefon şi nici nu ştiu cum îl cheamă. Şi toate astea deşi el este frizerul meu în mod obişnuit.
 
(...)

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici