EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara

Curtea de Apel Timişoara judecă, marţi, cazul lui Graţian Gruia, faţă de care Italia şi-a declarat interesul, după ce a fost repatriat, ca urmare a ridicării lui de pe stradă, unde se afla cu bunica în faţa unui magazin, autorităţile italiene susţinând că era abuzat şi pus să cerşească.

263 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara

EXCLUSIV: Cazul lui Graţian Gruia, de interes pentru Italia, judecat la Curtea de Apel Timişoara (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Din întreg probatoriul administrat rezultă că în cauză nu sunt întrunite niciuna dintre condiţiile prevăzute de art. 56 pentru a se institui măsura plasamentului prevăzută de art. 58 din Legea 272 / 2004. (...) Contactul copilului cu mama sa nu riscă să ameninţe interesele sau drepturile copilului, autorităţile române, conform dispoziţiile Legii 272 / 2004, având posibilitatea legală de a monitoriza modul în care pârâta îşi îngrijeşte copilul. Din probatoriul administrat rezultă că pârâta îşi iubeşte copilul şi are posibilităţi materiale şi spirituale bune pentru a-i oferi o bună dezvoltare. Pe perioada de timp în care pârâta s-a aflat în România , autorităţile române nu au sesizat nici o atitudine violentă din partea pârâtei sau a familiei acesteia faţă de copil, ancheta-socială efectuată în cauză, opinând în sensul revenirii copilului în mediul familial", explică instanţa.

Astfel, având în vedere dispoziţiile legale, "vârsta mică a copilului, care are nevoie de mama sa şi de prezenţa permanentă a acesteia, ataşamentul existent între mamă şi copilul său, identitatea culturală, lingvistică, etnică a copilului, interesul superior al copilului şi drepturile acestuia recunoscute de legislaţia internă şi internaţională de a creşte şi a locui împreună cu părintele său, de a se respecta efectiv viaţa de familie, de faptul că legătura dintre copil şi mama sa nu poate fi ruptă de stat decât în prezenţa unor motive deosebit de serioase, care în cauză nu subzistă, instanţa va respinge cererea formulată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin împotriva lui Bogoevici Ionel Daniel, Gruia Graţiela Maria şi Badescu Petrişoara Marinela".

"Va dispune revenirea copilului Bogoevici Graţian, născut la data de 21 martie 2005, în municipiul Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, având ca părinţi pe Gruia Graţiela Maria şi Bogoevici Ionel Daniel, în mediul familial , respectiv în îngrijirea Graţielei Maria Gruia", conchide Tribunalul Caraş-Severin.

Hotărârea Tribunalului, dată în 3 decembrie 2009, a fost contestată la Curtea de Apel Timişoara, care va lua în discuţie marţi, 3 februarie, cazul lui Graţian.

Cazul copilului în vârstă de patru ani a stârnit o dezbatere de amploare în Italia. Născut în România în 2005 din părinţi români, dar abandonat de mamă după naştere, copilul a fost dus în Italia şi pus să cerşească. În mai 2007, poliţia italiană l-a luat pe Graţian de la bunica din partea mamei şi l-a dat în îngrijirea serviciilor sociale. Însă în iulie 2008, Tribunalul pentru Minori din Roma a hotărât ca băiatul să se întoarcă în România. Repatrierea a avut loc la 27 octombrie 2008, comenta vineri agenţia AGI, pe pagina online.

Înainte ca justiţia din România să ia posibila decizie, aşteptată la 3 februarie, de încredinţare a copilului "clanului de romi care l-ar fi constrâns să cerşească", ministrul italian de Externe Franco Frattini a prezentat situaţia copilului, subliniind că familia "l-a tratat oribil".

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici