Expertul Cătălin Grigoraş şi-a dat demisia în mai 2010 pentru că era cercetat disciplinar

Expertul tehnic Cătălin Grigoraş, care a fost, până în decembrie 2008, director adjunct al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), a plecat din instituţie prin demisie, în mai 2010, în timp ce se afla în cercetare disciplinară, informează institutul într-un comunicat de presă.

105 afișări

"Domnul Cătălin Grigoraş a încetat raporturile de muncă cu INEC la data de 3 mai 2010, prin acordul părţilor, ca urmare a solicitării venite din partea acestuia deoarece se afla în cercetare disciplinară", susţine conducerea INEC în comunicatul de presă de marţi.

Reprezentanţii INEC afirmă că instituţia este acreditată conform standardului de calitate SR EN ISO CEI 17025:2005. Acest lucru presupune că activitatea instituţiei se desfăşoară "potrivit unor proceduri generale şi specifice, verificate şi recunoscute de organismul naţional de acreditare - RENAR".

Una dintre aceste proceduri, scriu reprezentanţii INEC, presupune ca toate materialele recepţionate de instituţie pentru expertizare să fie "identificate prin etichetare sau inscripţionare", cu scopul de "a se evita sustragerea sau înlocuirea acestora".

Inscripţionarea CD-urilor, inclusiv a celui primit de la Administraţia Prezidenţială, "s-a realizat prin înscrierea" unor menţiuni "cu ajutorul unui CD marker, instrument scriptural special destinat acestui scop, care prin proprietăţile sale nu alterează nici materialul pe care se aplică şi nici conţinutul informaţiilor aflate pe CD".

Reprezentanţii INEC afirmă din nou că, în avizul de specialitate pe care l-a întocmit, expertul Cătălin Grigoraş "nu face nicio referire cu privire la vreo alterare a materialului supus expertizării, respectiv a CD-ului".

"Concluzia formulată de expert a fost în sensul că «înregistrarea contestată conţine elemente de editare computerizată în sensul alterării integrităţii», fără a exista vreo remarcă cu privire la deteriorarea sau alterarea suportului pe care se află înregistrarea", se arată în comunicat.

Pentru a sprijini afirmaţiile legate de procedura standard de inscripţionare a CD-urilor, reprezentanţii INEC precizează că au verificat în arhiva instituţiei şi au constatat că Grigoraş a făcut şi alte rapoarte de expertiză pe CD-uri care "poartă diverse menţiuni" care au fost înscrise "cu diferite materiale scripturale, de genul celui menţionat mai sus".

"Expertul nu face nicio referire cu privire la alterarea sau deteriorarea suportului pe care se află înregistrarea ori a informaţiilor" în aceste rapoarte, subliniază conducerea INEC.

Comunicatul este semnat de directorul INEC, Cristian Dumitrescu.

Pe de altă parte, directorul adjunct al instituţiei, Sorin Vasilache, a declarat, tot marţi, pentru MEDIAFAX, că CD-ul cu filmul în care preşedintele Traian Băsescu ar lovi un copil, trimis anul trecut pentru expertiză, era "alterat când a venit la INEC".

Precizările oficialului Institutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) vin după ce pe portalul www.lumeajustitiei.ro a apărut un material care face referire la informaţii dintr-o carte a expertului Cătălin Grigoraş, care a lucrat la INEC până în mai 2010 şi a expertizat CD-ul cu filmuleţul în care preşedintele Traian Băsescu ar fi lovit un copil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici