Ai tot auzit, zilele astea, de tragedia de la Piatra Neamţ. Era pe punctul să se repete la Timişoara. Ventilatoarele din tirul de terapie intensivă de la Spitalul Municipal s-au oprit. Opt bolnavi, dintre care trei intubaţi, au rămas fără aer. Norocul a fost că personalul medical era pe fază şi a decis transferul lor.
Trei pacienţi au fost duşi în Secţia ATI a Spitalului Municipal, şi cinci la Judeţean. Transferul a durat cam o oră, timp în care bolnavii au fost ventilaţi mecanic.
Daniel Maliţa, managerul Spitalului Municipal spune că de vină e o fluctuaţie a nivelului de oxigen. Iniţial a scăzut, din cauza consumului foarte mare şi a fost necesară schimbarea sursei. Când a trecut pe staţia proprie a tirului, presiunea oxigenului a fost prea ridicată şi a dat aparatele peste cap.
„Din punctul de vedere al presiunii oxigenului, livrat de instalaţia noastră, am fost în parametri. Atât doar că, probabil, în funcţie de evoluţia clinică a fiecărui pacient, a fost nevoie de un consum prea mare, care a dus la un dezechilibru al presiunii, adică la o scădere brutală pentru ceilalţi, şi atunci a început avaria. Instalaţiile au intrat în avarie şi, din acest motiv, am decis să evacuăm repede pacienţii, ca să vedem exact cauza şi să o remediem, să nu se mai întâmple. A fost o instalaţie făcută în două zile. Toată instalarea, de fapt, a durat două zile”, explică Daniel Maliţa.
„Transferul a fost rapid şi eficient, direct în zona roşie a Spitalului Judeţean, pe ATI. Este vorba despre 5 pacienţi, 3 bărbaţi şi două femei, a căror stare este stabilă şi nu s-a agravat nici pe parcursul trasnferului, nici din cauza situaţiei generate la nivelul Spitalului Municipal”, spune Raul Pătraşcu, manager la Spitalul Judeţean Timişoara.