Video Femeile se încurajează unele pe altele să declare VIOLENŢA. Marş în Bucureşti, pentru siguranţa femeilor. Poveşti terifiante ale victimelor loviturilor soţilor

Câteva sute de persoane au participat, sâmbătă în Capitală, la marşul împotriva violenţei la adresa femeilor, iar organizatorii spun că una din patru femei este agresată de partenerul de viaţă, iar 90% din victimile care cer ordin de protecţie sunt femei, însă multora tot le este teamă să vorbească.

843 afișări

La marşul „Împreună pentru siguranţa femeilor”, care a avut traseul Piaţa Universităţii-Piaţa Victoriei, au participat atât persoanele care sunt solidare cu femeile supuse actelor de violenţă domestic, dar şi victimele.

Printre cele din urmă s-a numărat şi Oana Vlad, o femeie din Bucureşti care spune că a fost timp de 25 de ani victima violenţei domestice, iar acum vrea să încurajeze femeile să vorbească despre suferinţa prin care trec.

“Lumea mă vede în continuare o victimă. Dacă ai divorţat după mulţi ani, tot tu eşti de vină. Dacă nu ai spus, tot tu eşti de vină, dacă ai spus, tot pe tine te condamnă. Am ales să fiu alături de toată lumea, să fiu o voce, un sprijin pentru cei care nu au curaj. Şi eu mi-am căpătat curajul foarte greu pentru că religia, familia, societatea ne-a impus nişte reguli: să nu vorbim, să nu ne facem de ruşine, să suportăm de dragul copiilor că o să treacă. Mulţi îmi spuneau că aşa sunt bărbaţii şi că o să-şi revină şi că trebuie să accept şi să trec peste tot: violenţă fizică, psihică şi economică”, a spus, pentru MEDIAFAX, Oana Vlad.

Oana Vlad a mai explicat că s-a adresat şi poliţiei pentru a obţine ajutor, însă nu a reuşit să obţină sprijinul pe care-l spera.

„A fost o violenţă foarte accentuată asupra mea şi a copiilor. Am stat de multe ori pe afară. Vecinilor le era ruşine şi se făceau că nu văd. Noi plângeam. Am prins curaj foarte greu ca să ajung la poliţie. De câte ori eram în faţa secţiei de poliţie îmi tremurau picioarele. Într-un final am ajuns acolo, dar nu m-au luat în considerare. Mi-au spus că dacă nu am ochi scoşi, mâini rupte şi vânătăi nu se ia. M-a lovit odată tare în spate şi patru ore am stat şi am plâns, l-am implorat să-mi dea drumul, mă încuiase în bucătărie şi s-a făcut că nu aude. A dat drumul la muzică tare şi nu am avut nicio şansă. Nu am anunţat pentru că eram atât de speriată pentru că ştiam că nu o să mă audă nimeni”, a mai spus femeia.

Oana Vlad se consideră o învingătoare, nu o victimă, de aceea încurajează femeile să aibă curaj şi să spună prin ce trec.

„Am fost ameninţată de câteva ori cu cuţitul şi, în momentul în care spuneam cuiva, mă întreba unde sunt tăiată că nu se vede. Durerea din suflet nu se vindecă, o am şi acum după doi ani de la divorţ. Am şi acum coşmaruri. După divorţ nu s-a terminat. (...) Începea cu ameninţări ca să ies afară din casă. S-a bazat pe violenţa psihică, le spunea copiilor că eu sunt de vină. (...) Eu cred că am fost o victimă şi sunt o învingătoare. Am reuşit să trec peste acest lucru şi vreau să fiu un sprijin pentru toată lumea şi vreau ca femeile să prindă curaj ca să vorbească despre asta”, a mai precizat Oana Vlad.

O altă participantă la marş este o tânără din Botoşani. Ea spune că a venit pentru că violenţa domestică i-a marcat copilăria, iar acum vrea să simtă că nu e singură.

„Sunt aici pentru că mama ani la rând a fost supusă violenţei domestice, la fel şi eu şi fraţii mei. Mama a rămas cu tata în sat, nu are curajul să plece, dar eu am învăţat o lecţie din asta şi anume să nu stau cu un om violent. Nu voi repeta niciodată greşeala ei”, a mai spus tânăra.

Organizatorii marşului susţin că orice acţiune care vine să condamne violenţa împotriva femeilor tinde să aducă victimile într-o lume mai sigură.

„Sunt atacate drepturile şi libertăţile femeilor. (...) Ieşim astăzi în stradă ca semn de solidaritate cu supravieţuitorii violenţei femeii şi fetelor care sunt nevoite să trăiască violenţa în fiecare zi şi să supravieţuiască. Nu putem să renunţăm la drepturile pe care le-am câştigat în ultimii ani şi credem că este important să fie cât mai mulţi oameni în stradă pentru siguranţa femeilor”, a spus organizatoarea marşului, Andreea Bragă.

Organizatorii solicită autorităţilor mai multe acţiuni pentru siguranţa femeilor.

„Să existe brăţări electronice de monitorizare a agresorilor astfel încât atunci când este emis ordinul de protecţie, femeile să fie în siguranţă oriunde s-ar afla. Vrem să existe adăposturi în fiecare judeţ adăposturi care să ofere încredere juridică şi psihologică, ne dorim să existe continuarea penală chiar dacă victima îşi retrage plângerea precum şi sesizarea din oficiu a procurorului în momentul în care există un număr de zece zile de îngrijiri medicale, nu 90 de zile cum este prevăzut în Codul Penal. (...) Faptul că sunt înregistrare mai multe cazuri de violenţă la poliţie este de fapt un semnal pozitiv pentru că sunt multe cazuri raportate”, a mai adăugat organizatoarea.

În semn de solidaritate cu victimile violenţei familiei, la marş au participat şi ambasadorii mai multor state precum: Statelor Unite, Franţa, Suedia, Finlanda şi Germania.

„Toţi avem un rol în lupta împotriva violenţei faţă de femei - biserica, societatea. Sper ca oamenii să conştientizeze şi să contribuie, în comunitatea lor, la eradicarea violenţei. E speranţa noastră ca, prin activităţile precum cea din această după-amiază, vom creşte gradul de sensibilizare cu privire la această problemă”, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm.

Organizatorii susţin că, în România, în 2017 au fost semnalate peste 36.00 de acţiuni violente în familie, iar 4% dintre acestea au ajuns în instanţă. Totodată, o femeie din patru a fost agresată fizic sau sexual de partenerul său, iar 90% din victimile care cer ordin de protecţie sunt femei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici