Firea descrie scenariul schimbării lui Grindeanu: Are un alt „spate”. Viitorul premier, o femeie

Primarul general Gabriela Firea a descris, sâmbătă, un scenariu privind schimbarea integrală a Guvernului Grindeanu, în care majoritatea parlamentară actuală îi va prezenta şefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

5063 afișări
Imaginea articolului Firea descrie scenariul schimbării lui Grindeanu: Are un alt „spate”. Viitorul premier, o femeie

Firea descrie scenariul schimbării lui Grindeanu: Are un alt „spate”; viitorul premier - o femeie

Firea a participat sâmbătă seara la România Tv, unde a precizat că actualul premier, Sorin Grindeanu, nu a mai participat de câteva luni la şedinţele de partid şi că relaţia dintre acesta şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a „răcit”.

„La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înţeles rolul său - anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a spus Firea.

„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (...) În momentul în care nu a mai considerat util spatele - metaforic vorbind - politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea.

Întrebată dacă şeful statului, Klaus Iohannis, este acest „spate” şi dacă premierul Grindeanu se duce la Cotroceni şi se consultă mai des cu Iohannis decât cu Dragnea, Firea a răspuns: „Sper că nu e aşa. Ar fi păcat dacă consideră că e mai util sfatul altcuiva decât cel al colegilor de partid”.

Firea a comentat, totodată, şi o presupusă luare de poziţie a lui Iohannis privind schimbarea premierului Grindeanu.

„Preşedintele a fost subtil de această dată şi a lăsat o portiţă întredeschisă, pentru că a făcut acea afirmaţie că dacă este ceva serios, cu siguranţă vom afla, vom analiza... Cu alte cuvinte, până la urmă, (Iohannis, n.r.) nu exclude faptul că la un moment dat, după finalizarea în maximum 2 săptămâni a acestei evaluări a activităţii guvernamentale, posibil - eu nu pot acum să afirm şi nu pot să anticipez, că oricum nu sunt Mafalda – să se ia o decizie politică în ceea ce priveşte Guvernul în totalitatea sa, sau în ceea ce priveşte premierul sau anumiţi miniştri. Şi atunci, constituţional, preşedintele ţării invită partidele la Palatul Cotroceni, se realizează consultări, majoritatea parlamentară prezintă un nou candidat de prim-ministru, preşedintele îl acceptă sau nu şi, în final, dacă acceptă, depune jurământul şi începe activitatea la Palatul Victoria”, a spus Firea, descriind astfel inclusiv scenariul schimbării Guvernului actual în integralitate.

„Nu a exclus (preşedintele Iohannis, n.r.) în totalitate această posibilitate, dând practic posibilitatea majorităţii parlamentare să facă o analiză, să ia o decizie politică şi să o anunţe pe cale oficială la Palatul Cotroceni”, a adăugat Firea.

Întrebată ce se va întâmpla dacă actualul premier Sorin Grindeanu va face apel la ajutorul lui Iohannis pentru a rămâne în funcţie, dacă PSD va decide schimbarea sa, Firea a răspuns: „Nu-mi pot da seama care va fi reacţia”.

„Dar colegii noştri învestiţi de CExN pentru a ne reprezenta în Guvern au făcut un legământ nescris - pentru că nu le-a dat nimeni o foaie de hârtie să scrie - a fost o înţelegere tacită, o abordare de moralitate. În momentul în care ai o misiune politică, iar partidul consideră că nu-l mai reprezinţi suficient de bine, asta nu înseamnă că ne certăm, că ne despărţim, dar pe acea componentă poate este de preferat un alt coleg. E moral să accepţi acea decizie fără resentimente, nu să te duci să ceri <<spatele >> şi să ceri sprijinul în altă parte”, a subliniat Firea.

Ea a mai spus că i-a transmis liderului PSD Liviu Dragnea nemulţumirile şi problemele pe care le are în relaţia cu Guvernul, enumerând 5 domenii: Transporturi, Apărare, Ape şi Păduri, Energie şi Cultură.

Firea fost întrebată, de asemenea, dacă va accepta o eventuală propunere de a fi premier.

„Nu mi se va propune. Şi domnul Dragnea doreşte să duc la bun sfârşit mandatul de primar. Dacă mi se va propune, nu voi accepta. Avem foarte mulţi colegi capabili, profesionişti, oneşti, care pot ocupa această funcţie de premier”.

„Eu mi-aş dori să fie tot o doamnă, o femeie prim-ministru. Am mare încredere în capacitatea femeilor de muncă, în loialitatea lor, în modul în care ştiu să se organizeze, în pragmatismul lor - o femeie din actualul Guvern sau din parlamentarii noştri. Sigur aş colabora foarte bine”, a mai spus Firea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici