Fostul comandant al Poliţiei Hârşova, condamnat cu executare pentru şantaj

Fostul comandant al Poliţiei Hârşova, comisarul şef de Poliţie judiciară Nicu Ion, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de şantaj, a fost condamnat, joi, definitiv, la trei ani şi două luni de închisoare, cu executare.

776 afișări
Imaginea articolului Fostul comandant al Poliţiei Hârşova, condamnat cu executare pentru şantaj

Fostul comandant al Poliţiei Hârşova, condamnat cu executare pentru şantaj (Imagine: Cristi Cimpoes / Mediafax Arhiva Foto)

În primă instanţă, fostul comandant al Poliţiei Hârşova fusese condamnat la închisoare cu suspendare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat, joi, pe fostul comisar şef de poliţie Nicu Ion la trei ani şi două luni de închisoare, cu executare.

Totodată, instanţa a decis reducerea cuantumului daunelor morale la care a fost obligat Ion Nicu să le plătească părţii civile, de la 25.000 de euro la 7.000 de euro, echivalent în lei la data efectuării plăţii efective.

Decizia instanţei este definitivă.

Potrivit DNA, în iunie 2012, Nicu Ion, în calitatea de comisar şef de Poliţie, a constrâns un medic în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa să întocmească reţete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pe care să le trimită unor farmacii ce aparţineau unor apropiaţi ai săi. Acestea nu ar fi eliberat efectiv medicamentele, dar ar fi decontat reţetele de la buget. În baza unei înţelegeri, poliţistul urma să îşi însuşească o parte din sumele de bani obţinute de societatea comercială prin această modalitate.

De asemenea, în luna martie a anului 2013, comisarul şef Nicu Ion ar fi angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înfiinţării SC Nikos Pharm Distribution SRL, căruia i-a plătit onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societăţii, a achitat taxele necesare înfiinţării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declaraţii la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activităţi lucrative prin intermediul societăţii arătate. Ulterior, la data de 7 mai, el a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declaraţiei de interese date în condiţiile legii, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deşi întrunea ambele calităţi în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, comisarul şef Nicu Ion fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de şantaj, tentativă la efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi fals în declaraţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici