Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, arestat în august 2013 alături de alte persoane, într-un dosar de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la 11 ani de închisoare cu executare, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

4066 afișări
Imaginea articolului Fostul deputat Gabriel Bivolaru a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă

Fostul deputat Gabriel Bivolaru, condamnat la 11 ani de închisoare, sentinţa nefiind definitivă (Imagine: Tudor Costi/ Arhiva Mediafax Foto)

Magistraţii Tribunalului Constanţa l-au condamnat, joi, pe Gabriel Bivolaru la pedeapsa de 11 ani de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, la patru ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de producerea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, în formă continuată, la şapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată şi la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanţa a contopit toate aceste pedepse şi i-a aplicat lui Gabriel Bivolaru pedeapsa cea mai grea, aceea de 11 ani de închisoare, precum şi doi ani interzicerea unor drepturi, cu titlu de pedeapsă complementară, după executarea pedepsei închisorii de 11 ani.

Din această pedeapsă, magistraţii au dedus durata reţinerii de 24 de ore, începând din 4 august 2013 şi până în 5 august 2013, precum şi pe cea a arestării preventive, de la 6 august 2013 la 11 decembrie 2013.

În acelaşi dosar, Tribunalul Constanţa i-a condamnat pe cei zece complici ai lui Bivolaru la pedepse cuprinse între trei ani şi zece ani de închisoare.

Totodată, instanţa i-a obligat pe cei 11 inculpaţi, în solidar, la plata a peste 700.000 de lei către statul român, reprezentand TVA şi impozit pe profit, la care se adaugă plata dobânzi şi penalităţi de întârziere la data plăţii efective.

De asemenea, inculpaţii trebuie să plătească SC CONPET SA Ploieşti, în total, peste 900.000 de lei, contravaloarea tonelor de ţiţei sustrase din conductele companiei.

Decizia de joi a Tribunalului Constanţa nu este definitivă, având drept de apel în zece zile de la comunicare

Potrivit rechizitoriului întocmit în august 2013 de către procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, fostul deputat Gabriel Bivolaru şi ceilalţi membri ai grupării sale sunt acuzaţi de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ei sustrăgeau ţiţei din conductele societăţii CONPET prin folosirea instalaţiilor artizanale de perforare, încărcau şi transportau produsul petrolier în cisterne-bazin de 30 de tone ascunse în remorci de cereale sau în recipiente ascunse într-o autoutilitară, de unde erau transferate într-o cisternă, apoi îl duceau în depozitele rafinăriei unui antrepozit fiscal din oraşul Năvodari. Aici, produsul petrolier sustras era introdus în mod fraudulos în circuitul comercial de către Gabriel Bivolaru.

Procurorul care a instrumentat cazul, Teodor Niţă, declara, într-o conferinţă de presă, că acţiunea a fost declanşată la sfârşitul lunii mai 2013, în urma unei informaţii, şi s-a început supravegherea inculpaţilor, care sustrăgeau ţiţeiul dintr-o conductă aflată în zona localităţii Nisipari. Aici, petrolul era încărcat în cisterne ascunse în camioane ce transportau cereale şi ajungea apoi în rafinăria din Năvodari.

"Era foarte inteligentă manevra. Camioanele stăteau la încărcat toată noaptea pentru că, dacă ar fi dat drumul la presiune, ar fi apărut scăderi. Aşa, la 0,1 bari, nu apăreau modificări pe grafic, deci era foarte greu observabil de către cei de la CONPET. După care ajungea la Năvodari, la o rafinărie funcţională, dar neautorizată", declara Teodor Niţă.

La începutul lunii iunie, inculpaţii au mutat operaţiunea în zona comunei Cumpăna, unde montaseră alte instalaţii artizanale.

"O chestiune de o ingeniozitate tehnică incredibilă: prin conducta de 25 de ţoli a CONPET au făcut by-pass şi din aceasta au scos, printr-o canalizare, undeva în câmp, la vreo doi kilometri, sub o cultură de floarea soarelui. Putea să se are liniştit acolo pentru că brăzdarul plugului nu deranja pe nimeni", mai spunea procurorul de caz.

De aici ţiţeiul ajungea în maşini care aveau montate rezervoare până la o locaţie din Techirghiol, era transferat într-o cisternă, care ducea apoi petrolul la rafinăria din Năvodari.

Prejudiciul probat de către anchetatori este de 1,1 milioane de lei.

În 1 aprilie 2004, fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost încarcerat, ca urmare a unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru păgubirea BRD cu aproape 50 de milioane de euro. Acuzaţiile aduse au fost de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală.

Potrivit procurorilor, Bivolaru i-a avut complici pe Mona de Freitas şi pe Paula Monica Plazzotta (administrator de cont pentru cele zece firme), acestea fugind din România la scurt timp după ce anchetatorii au început cercetările în acest caz.

În 26 februarie 2007, Gabriel Bivolaru a părăsit arestul, fiind eliberat condiţionat ca urmare a deciziei Tribunalului Argeş, care a considerat că timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare a fost suficient pentru reeducare, scopul pedepsei a fost atins, iar recompensele primite ilegal de fostul deputat nu-i pot fi imputate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici