Fostul şef al ONPM şi cei şase angajaţi reţinuţi de procurorii DNA au fost arestaţi

Fostul şef al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor (ONPM), Adrian Bărăscu, şi cei şase angajaţi alături de care a fost reţinut de procurorii DNA au fost arestaţi, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

3331 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al ONPM şi cei şase angajaţi reţinuţi de procurorii DNA au fost arestaţi

Fostul şef al ONPM şi cei şase angajaţi reţinuţi de procurorii DNA au fost arestaţi (Imagine: Shutterstock)

Judecătorii au decis, marţi seară, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Adrian Bărăscu şi a angajaţilor ONPM Felicia Violeta Popa, Andreea Violeta Liţă, Dan Cristian Puşcaş, Ion Octavian Nanu, Aurel Lehăduş şi Marcel Daniel Gomeajă.

Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.

Potrivit Poliţiei Române, chestorul de poliţie Adrian Augustin Bărăscu şi comisarul şef de poliţie Felicia Violeta Popa au fost eliberaţi din funcţie şi şi puşi la dispoziţia unităţii, urmând să fie luate şi alte măsuri în cazul acestora, în funcţie de măsurile ce vor fi dispuse de anchetatori în dosarul în care au fost reţinuţi.

Subcomisarul de poliţie Andreea Violeta Liţă, psiholog la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, a fost pusă la dispoziţia unităţii, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, în acelaşi dosar.

Comisarul şef de poliţie Ion Octavian Nanu, şef serviciu la IGPR, a fost de asemnea eliberat din funcţie şi pus la dispoziţia unităţii.

Şi comisarul şef Ion Octavian Nanu, şef serviciu la IGPR, comisarul şef de poliţie Aurel Lehăduş, comisarul şef de poliţie Marcel Daniel Gomeajă, comisarul şef de poliţie Dan Cristian Puşcaş, aceştia din urmă cu funcţii de execuţie în Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, au fost puşi la dispoziţia unităţii, după ce DNA a comunicat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul acestora.

De asemenea, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale, au fost eliberaţi din funcţie şi puşi la dispoziţia unităţii comisarul şef de poliţie Cristian Pintilescu, director adjunct al ONPM, şi comisarul şef de poliţie Viorel Marcel Croitoriu, cercetaţi sub control judiciar.

Comisarul şef de poliţie Cristea Niculae a fost împuternicit, temporar, în funcţia de director al Oficiului Naţional pentru Protecţia Martorilor, acesta fiind, până marţi, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale.

Procurorii DNA au cerut marţi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor şapte reţinuţi în aceast dosar, în care se fac cercetări pentru deturnarea unor bani alocaţi protecţiei martorilor.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian Bărăscu, Felicia Popa, Octavian Nanu şi Andreea Liţă au constituit un grup infracţional organizat, la care, din 2014, au aderat şi Viorel Croitoriu, Daniel Gomeajă, Aurel Lehăduş, Dan Cristian Puşcaş şi Cristian Pintilescu, urmărind obţinerea ilegală şi deturnarea de fonduri, dar şi obţinerea de foloase necuvenite, în urma folosirii abuzive a funcţiei.

În acest context, în perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au acţionat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor băneşti necesare protecţiei martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

Astfel, în perioada 2014 - octombrie 2015, Adrian Bărăscu, ordonator terţiar de credite la ONPM, împreună cu Viorel Croitoriu şi Octacian Nanu (împuterniciţi ai lui Bărăscu), au folosit documente şi date inexacte (estimarea cheltuielilor viitoare, în cuantum total de 565.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv, 854.530 lei, în anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protecţiei martorilor, în sensul supradimensionării acestora, susţin procurorii.

"Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, în anul 2014 şi, respectiv a sumei de 660.230 lei, în anul 2015, la articolul bugetar din care O.N.P.M. ordonanţează şi efectuează plăţi pentru protecţia martorilor", au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

Procurorii susţin că membrii grupului au deturnat sume de bani alocate protecţiei martorilor către achiziţia directă, de la furnizori preferaţi, a unor bunuri şi servicii destinate înzestrării ONPM, inutile sau neperformante, precum şi pentru dotarea funcţionarilor instituţiei.

"În perioada 2014 - noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al ONPM şi ordonator terţiar de credite, cu ajutorul inculpaţilor Pintilescu Cristian, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian, Liţă Andreea-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Lehăduş Aurel şi Gomeajă Marcel-Daniel, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a schimbat destinaţia sumei de 264.796,8 lei, alocate protecţiei martorilor, fără respectarea prevederilor legale, pentru înzestrarea sediului ONPM, precum şi pentru dotarea funcţionarilor din această instituţie, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat. O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 69.684,2 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracţională fiind întreruptă de controlul IGPR din 25.09.2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziţie directă a unor produse şi servicii, în valoare totală de 195.112,76 lei", au precizat anchetatorii în ordonanţe.

Bărăscu mai este acuzat că, împreună cu Daniel Gomeajă, reprezentant al Compartimentului Logistică al ONPM, a întocmit în fals, prin antedatare, şase documente justificative, care au fost înregistrate în evidenţele instituţiei, pentru a crea aparenţa respectării procedurii legale de achiziţie directă a unor bunuri şi servicii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în 4 august, şeful ONPM a încercat să determine un subordonat, folosind afirmaţii cu caracter intimidant şi ameninţări referitoare la continuarea acţiunilor de hărţuire profesională, să nu mai formuleze sesizări penale şi să nu mai dea declaraţii defavorabile conducerii instituţiei, cu prilejul unor cercetări penale.

Totodată, Adrian Bărăscu, împreună cu Aurel Lehăduş şi Cristian Puşcaş, în perioada decembrie 2009 - mai 2013, ar fi adoptat comportamente şicanatorii la adresa martorilor incluşi în program, acţiuni care au dus la vătămarea drepturilor acestora, au mai arătat procurorii.

Lehăduş şi Puşcaş mai sunt acuzaţi că, în perioada septembrie 2013 - noiembrie 2015, în calitate de ofiţeri de legătură, desemnaţi cu protejarea a doi martori, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, adoptând comportamente şicanatorii la adresa acestora, iniţial pentru reducerea cheltuielilor necesare martorilor şi, ulterior, în scopul pedepsirii acestora pentru petiţiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al MAI.

În ordonanţele de reţinere se mai arată că, în perioada 2014 - noiembrie 2015, Adrian Bărăscu şi Octavian Nanu au făcut achiziţii directe de sisteme de supraveghere video şi alarmare şi au luat măsuri neperformante, din punct de vedere economic, dar şi sub aspectul asigurării protecţiei efective a martorilor. În acest fel, bugetul destinat protecţiei martorilor a fost prejudiciat cu suma de 179.778,42 lei, fiind afectate intereselor legale ale martorilor incluşi în program.

"Urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, un număr de 5 societăţi comerciale au beneficiat de încasări în cuantum total de 179,777,47 lei", au precizat procurorii.

Daniel Gomeajă este acuzat că, în 15 aprilie 2013, în calitate ofiţer de legătură al ONPM, a pretins de la doi martorii protejaţi suma totală de 1.500 de lei, care în 16 aprilie 2013 a fost diminuată la 100 de lei, în vederea urgentării instalării sistemului de securitate la locuinţa persoanelor respective, după includerea acestora în program.

De asemenea, psihologul Andreea Liţă, care trebuia să se ocupe de evaluarea şi asistenţa psihologică a unui martor protejat, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în condiţiile în care acesta i-a adus la cunoştinţă intenţia şi motivaţiile de a comite un act suicidar. Tentativa de suicid a avut loc, iar prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu ale psihologului ONPM, au fost vătămate drepturile acelei persoane, susţin anchetatorii.

Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor este unitate operativă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, subordonată Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici