Fostul şef Gelsor, consemnat ca "omul lui Vântu" într-o convorbire din cazul lui Şereş

Fostul director al general al Gelsor, Dan Stratan, este consemnat ca "omul lui Vântu" în una dintre intereceptările converbirilor din dosarul în care a fost deferit justiţiei, luni, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş, de către procurorii DIICOT.

221 afișări
Imaginea articolului Fostul şef Gelsor, consemnat ca "omul lui Vântu" într-o convorbire din cazul lui Şereş

Dan Stratan, fostul şef Gelsor, consemnat ca "omul lui Vântu" într-o convorbire din cazul lui Şereş

Dosarul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) se referă şi la privatizarea Companiei Naţionale Poşta Română SA, SN Radiocomunicaţii. Astfel, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) îndeplinea atribuţiile pe care statul român le avea în calitate de acţionar, inclusiv funcţia de administrare şi gestionare eficientă a poziţiilor principale atribuite României şi a altor bunuri proprietate publică din domeniul de activitate.

Într-una dintre convorbirile telefonice redate în rechizitoriu, din mai 2006, dintre consultanţii internaţionali Stamen Stantchev şi Michal Susak se arată că Dan Stratan este omul lui Sorin Ovidiu Vântu, care reprezenta "sectorul celălalt", respectiv concurenţa lor.

"S. Stantchev: Exact. În realitate, tot ce le spune el că vrem noi să facem, ei discută cu Dan şi încearcă să facă acelaşi lucru cu altcineva. Asta nu-mi place. Am mai discutat ceva azi. I-a informat şi despre asta. Dan este pe statul de plată al lui Vântu. Asta cu opt procente. Tot ce aud că vrem să facem ajunge în sectorul celălalt.

M. Susak: Dan nu poate să lucreze pentru Vântu.

S. Stantchev: Ba da! Lucrează oficial. Ştiu asta din două surse. Una este Ciprian şi cealaltă este… Există un raport care a fost cerut de Schumacher, deoarece cineva i-a spus că trebuie să fie atent… De fapt, Dan Stratan a fost la minister şi a cerut să se facă nişte chestii şi el a cerut serviciilor secrete să îi dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot să o fac - iar în raport se spune că este plătit cu salariu lunar de Vântu. Este foarte interesant.

M. Susak: Asta este ceva de care ar trebui să ştie şi Adi", se arată în interceptări.

Cei doi vorbesc de posibilitatea ca Sorin Ovidiu Vântu să-l fi angajat pe Dan Stratan "ca să negocieze cu tipul de la primul ministru în legătură cu opt procente".

"S. Stantchev: Şi trebuie să fim foarte atenţi. De fapt asta am vrut să-ţi spun azi de cum am aflat. Dimineaţă, la ora 8.00. Nu ştiu cum s-a pomenit numele lui Dan Stratan, poate legat de nişte proiecte, iar el mi-a spus: Ştii, tipul acesta lucrează pentru Vântu şi este consilierul lui Moisescu. Adică face trebuie pentru Moisescu. Lucrul acesta se confirmă şi din discuţia pe care am avut-o şi cu Iureka.

M. Susak: Ştiu

S. Stantchev: Trebuie să fim foarte atenţi acolo. Dacă te întâlneşti cu Mircea şi discuţi cu el, nu prin telefon, spune-i să nu se ducă acolo. Nu mai poţi să îi ordoni, însă… Poate avea un alt impact asupra lucrurilor noastre…

M. Susak: Poate că au nevoie ca acest guvern să cadă?!

S. Stantchev: Exact.

M. Susak: Asta nu este bine pentru noi. O să vorbesc cu Adi. Am discutat cu el şi acum o jumătate de oră", potrivit transcrierii interceptării.

În acest caz sunt inculpaţi foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy. Ei sunt acuzaţi, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional începe în 11 mai, la instanţa supremă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici