Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri, REŢINUŢI de procurorii DNA. Aristotel Căncescu, ARESTAT

Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri judeţeni din cadrul Consiliului Judeţean Braşov au fost reţinuţi miercuri de procurorii DNA, ei urmând a fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. Aristotel Căncescu a fost arestat preventiv.

2281 afișări
Imaginea articolului Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri, REŢINUŢI de procurorii DNA. Aristotel Căncescu, ARESTAT

Fostul senator Sebastian Grapă şi doi foşti consilieri, REŢINUŢI de procurorii DNA. Aristotel Căncescu, propus pentru arestare

Sebastian Grapă, la data faptelor consilier judeţean şi ulterior senator în Parlamentul României, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracţiuni). De asemenea, Matei Gavril, la data faptelor consilier judeţean şi om de afaceri, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; iar Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judeţean, a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

Cei trei urmează a fi prezentaţi miercuri Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, procurorii au propus Tribunalului Braşov arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Aistotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (7 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 infracţiuni) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"În contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 220.000 lei şi 15.000 lei pentru a-i pune pe aceştia pe lista de candidaţi pentru un post de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Braşov. Astfel, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a primit de la următorii inculpaţi următoarele sume de bani: de la inculpatul Grapă Sebastian a primit suma de 170.000 lei; de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei; de la inculpatul Şoneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei; de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Şandru Răzvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei; de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei; de la inculpatul Crăciun Dragoş Romulus a primit suma de 15.000 lei. Suma totală de bani primită de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian de la cei şapte inculpaţi a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins în funcţie de locul pe care s-au aflat cei şapte inculpaţi pe lista de candidaţi pentru campania electorală din anul 2012 a partidului respectiv", se arată în comunicatul DNA, postat pe site-ul instituţiei.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de către cei şapte inculpaţi, fără ca aceştia să primească documente justificative. Suma de bani menţionată anterior a fost folosită în campania electorală din anul 2012, iar ulterior, toţi cei şapte au fost aleşi consilieri judeţeni în cadrul Consiliului Judeţean Braşov.

"În perioada 2012 - 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al C.J. Braşov pentru achiziţionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate încheiate între firmele controlate de inculpatul Grapă Sebastian şi mai multe primării din judeţ. Sumele de bani alocate de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, la cererea şi cu ajutorul inculpatului Grapă Sebastian, au fost în cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din această sumă, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusă de acesta din urmă la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o poziţie eligibilă pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov în contextul campaniei electorale din anul 2012", potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici