FOTO | Camerele de camin au devenit o afacere profitabilă pentru studenţi. Sute de euro daţi pentru un singur loc

Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an universitar, site-urile de anunţuri şi grupurile de pe reţelele de socializare s-au umplut de mesaje prin care studenţii îşi vând camerele de cămin, preţurile ajungând chiar şi la 800 de euro.

1413 afișări
Imaginea articolului FOTO | Camerele de camin au devenit o afacere profitabilă pentru studenţi. Sute de euro daţi pentru un singur loc

FOTO | Camerele de camin au devenit o afacere profitabilă pentru studenţi. Sute de euro daţi pentru un singur loc

Pe reţelele de socializare, au apărut zeci de anunţuri publicate de stundeţi, care sunt dispuşi să îşi vândă locurile în cămine pentru sute de euro. În Bucureşti, cele mai căutate cămine sunt cele din Regie, care aparţin Universităţii Politehnica, cele din Agronomie, care fac parte din campusul Univesităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, dar şi cele ale Universităţii Bucureşti, din Grozăveşti.

Potrivit site-urile de anunţuri şi grupurilor studenţeşti, un loc într-o cameră de cămin ajunge să coste 200 şi 300 de euro, preţurile ridicate fiind date tocmai de cererea mare, deoarece sunt mulţi studenţi care caută să cumpere un astfel de loc.

„Am stat doi ani într-un camin din Regie, dar anul acesta nu am mai prins loc, nu ştiu exact de ce, iar din acest motiv, ştiind din anii trecuţi că se vând locurile în cămin, am zis să îmi încerc şi eu norocul. Am luat legătura cu un coleg mai mare, care e un fel de "săgeată", mi-a găsit loc, dar mi-a cerut 200 de euro, bani, care nu ştiu exact dacă ramân la el sau ajung mai sus. Mi s-a părut foarte mult ţinând cont de condiţiile care sunt în camin şi am încercat să negociez, dar tipul respectiv mi-a spus că sunt forte mulţi studenţi în situaţia mea şi că alţii sunt dispuşi să ofere chiar mai mult. M-am resemnat şi am avut noroc cu nişte prieteni din oraşul meu natal că m-au luat într-un apartament închiriat”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Ionuţ, student în anul III la Universitatea Politehnică.

Mulţi studenţi preferă să stea căte trei-patru în apartamente închiriate, pentru să sunt nemulţumiţi de condiţiile din caminele de la universităţile de stat.

„Am refuzat de la bun început să stau în căminul de la facultate pentru că sunt nişte condiţii sub limita decenţei, paturi vechi, duşuri la comun, chiuvete murdare. Am găsit un apartament cu trei camere, în care mai stau cu doi prieteni şi plătim câte 100 de euro fiecare. Nu ne deranjează nimeni, dar nici nu ducem lipsa vieţii de cămin pentru că mereu ne vizităm colegii, care stau în camine”, a explicat Marius, student la master, la Universitatea din Bucureşti.

Universitatea din Bucureşti oferă, anul acesta, peste 5.200 de locuri în cămine, iar taxa variază. Studenţii acceptaţi la locurile bugetare plătesc o taxă între 115 şi 130 de lei pe lună, în funcţie de numărul locurilor dintr-o cameră. Tinerii care învaţă la taxă, plătesc între 250 şi 265 de lei pe lună, iar studenţii cu handicap grav sau accentuat, plătesc între 69 şi 75 de lei.

Academia de Studii Economice are aproximativ 6.000 de locuri în 16 cămine, iar preţul de cazare este în jur de 100 de lei pe lună, dar acesta poate să difere de la o lună la alta, în funcţie de utilităţi. ASE a inaugurat, pe 27 septembrie, un nou cămin destinat doar doctoranzilor şi angajaţilor.

„Clădirea are şase etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 5.505 mp. Valoarea totală decontată a investiţiei este de 13.720.274 lei. Imobilul are şapte săli destinate incubatoarelor de afaceri, 87 camere, şapte apartamente, cinci săli de lectură, iar la ultimul etaj se află un restaurant. Finanţarea acestui obiectiv s-a realizat din împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiţii”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către ASE.

De asemenea, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară oferă peste 3.500 de locuri, Universitatea Politehnica din Bucureşti, 13.300, iar Univestitatea Tehnică de Construcţii a pus la dispoziţie peste 2.500 de locuri în cămine.

O altă alternativă pentru studenţi sunt căminele private, care oferă condiţii superioare celor de la stat. Preţul unui loc într-o cameră dintr-un cămin privat porneşte de la 100 de euro şi poate ajunge şi la 350 de euro, în funcţie de câte paturi sunt într-o cameră. Studenţii de aici beneficiază de televizor, frigider, cablu, internet, baie proprie, chiar şi bucătărie proprie. De asemenea, mobila este nouă, li se oferă săli de lectură generoase, dar şi cantine şi zone de relaxare.

Potrivit Ministerului Educaţiei, la nivel naţional, sunt peste 100.000 de locuri în căminele de stat, dar numărul studenţilor este de cinci ori mai mare deoarece în anul universitar 2017-2018 sunt înscrişi aproximativ 500.000.

La universităţile de stat sunt aproximativ 340.000 de studenţi la cursurile de licenţă, 90.000, la master şi 17.600, la doctorat. Universităţile particulare au, la licenţă, peste 28.000 de studenţi, 5.500 la master şi 74 la doctorat, iar în sistemul de învăţământ militar sunt peste 6.600.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici