FOTO Primul indicator cu denumirea Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană, amplasat

Primul indicator cu denumirea municipiului Cluj-Napoca în limbile română, maghiară şi germană, care conţine şi o inscripţie în latină, a fost amplasat la intrarea dinspre Vest în oraş. În perioada următoare vor fi amplasate indicatoare similare şi la celelalte intrări.

263 afișări
Imaginea articolului FOTO Primul indicator cu denumirea Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană, amplasat

FOTO Primul indicator cu denumirea Cluj-Napoca în română, maghiară şi germană, amplasat

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Primăria Cluj-Napoca, noile indicatoare subliniază dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a municipiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

”Primăria Cluj-Napoca a început amplasarea indicatoarelor multilingve la intrările în oraş, care să sublinieze dimensiunea istorică, multiculturală şi europeană a municipiului. Prima locaţie pentru care există autorizaţia şi avizele necesare este intrarea în Cluj-Napoca dinspre Floreşti. Pe măsură ce vom obţine avizele şi autorizaţiile legale, se vor amplasa indicatoare multilingve şi la celelalte intrări în municipiu. În urma colaborării cu comisia de experţi a UBB, am stabilit ca indicatoarele multilingve să respecte criteriile menţionate şi să cuprindă denumirea istorică din perioada romană a oraşului nostru, respectiv referirea la acordarea titlului de municipiu pe timpul lui Hadrian (117-138 d.Hr.)”, se arată în comunicat.

Indicatorul amplasat conţine denumirea municipiului în română – Cluj-Napoca, maghiară – Kolozsvar şi germană – Klausenburg, dar şi inscripţia în latină “Municipiul Aelium Naponcense ab Imperatore Hadriano Conditum (117 – 138)”.

Primarul Emil Boc anunţa, la începutul lunii aprilie, că Primăria Cluj-Napoca a decis amplasarea de indicatoare multilingve la intrările în oraş în limbile română, maghiară şi germană, dar şi o inscripţie în limba latină care atestă ridicarea la rang de municipiu în perioada romană, în anul 124 d. Hr..

Boc declara atunci, într-o conferinţă de presă, că decizia a avut la bază propunerea formulată de o comisie de experţi de la Facultatea de Istorie a UBB.

Potrivit acestuia, odată decizia luată, se sting şi conflictele juridice din acest caz, în condiţiile în care Tribunalul Cluj a obligat Primăria Cluj-Napoca să amplaseze indicatoare şi în limba maghiară, astfel că municipalitatea nu va depune recurs.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici