Video FOTO, VIDEO | O nouă zi de coadă la PAŞAPOARTE. Solicitant: Este o glumă la adresa noastră, suntem umiliţi. Ce taxe nu se pot plăti

Zeci de oameni s-au strâns cu aproape două ore înainte de începutul programului la Direcţia de Paşapoarte din Capitală pentru a depune documentele de eliberare a actelor de călătorie. În afara de timpul petrecut la rând, oamenii sunt nemulţumiţi că trezoreria este închisă.

1602 afișări

Cei care au depus documentele pentru eliberarea actelor de călătorie au fost nevoiţi să facă mai multe drumuri pentru achitarea taxei întrucât trezoreria este închisă luni, deşi era anunţat program normal. Mai mult, luni nu se pot ridica paşapoarte.

"Am venit special astăzi să îmi fac paşaportul. Sunt aici de la ora 07.00 şi am stat până la 8.30 ca să se deschidă, dar s-a deschis pe la 09.00. Serviciul paşapoarte este deschis, dar nu se poate plăti taxa pentru paşaport şi nu îţi poţi scoate paşaportul. Nu ni s-a spus nici unde se poate plăti. Am făcut vreo trei drumuri la bănci, am fost la CEC, dar ni s-a spus că acolo nu se mai poate plăti de vreun an de zile. Am ajuns la Poştă, unde s-a putut plăti, ne-am întors aici, o nouă coadă, din nou am avut de stat. Am venit special în România, două zile să îmi fac paşaport. Sper ca miercuri, joi, să se poată rezolva. Urmează să plec în Turcia şi nu pot pleca cu buletinul. Tot ce se întâmplă mi se pare o glumă la adresa noastră, a oamenilor, care îşi plătesc taxele şi impozitelele, suntem umiliţi", spune Florin, cetăţean român stabilit în Irlanda.

Timpul de aşteptare este chiar şi de 4-5 ore, în sediul Direcţiei fiind în permanenţă zeci de oameni

"Sunt de la ora 6 de dimineaţă, cu tot cu copiii după mine, ei au deschis la ora 9 fără ceva, dar normal programul începea la 07.00, scrie şi pe uşă. Am venit şi să depun documentele şi să ridic un paşaport temporar, dar nu pot să îl ridic până miercuri. Şi trezoreria este închisă, l-am trimis pe soţul meu să plătească în altă parte ca să nu pierd rândul. Îmi strică foarte mult planurile pentru că mâine ar fi trebuit să plecăm în vacanţă, dar trebuie să mai amânăm vacanţa. Nu avem nici măcar prioritate pentru că suntem cu copiii după noi", a spus Aura.

"De două ore stau deja. Vreau să depun actele pentru paşaport şi norocul meu a fost că am plătit în altă parte pentru că trezoreria este închisă. Trebuie să stau, sunt obligat, am urgent nevoie de paşaport. Mă aşteptam să fie o astfel de aglomeraţie, o coadă mare", a mai mărturisit un domn din Bucureşti.

Ministrul Afacerilor Interne a anunţat intenţia de a modifica legea în sensul extinderii valabilităţii paşaportului de la cinci la zece ani, după ce Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a anunţat că dacă nu va fi rezolvată problema cozilor la paşapoarte va depune plângere.

"Sunt de acord cu propunerea FADERE de a prelungi valabilitatea paşaportului de la 5 la 10 ani pentru cei care au împlinit vârsta de 25 de ani. În acest sens am demarat o iniţiativă de modificaea a legii şi vom susţine o astfel de măsură", a declarat Carmen Dan la Antena 3.

MAI anunţase că în 12 judeţe şi în Bucureşti, serviciile de paşapoarte lucrează luni, 14 august, iar în alte patru se va lucra şi marţi, 15 august.

Carmen Dan a fost criticată pentru cozile interminabile din fiecare vară de la ghişeele pentru eliberarea paşapoartelor, reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) ameninţând că, dacă aceasta nu va rezolva problema, vor depune o plângere penală împotriva ei.

„De la începutul lunii august, în faţa ghişeelor pentru eliberarea paşapoartelor s-au format cozi uriaşe din cauza neadaptării acestor servicii la valul mare de români care vin din străinătate în vacanţă şi doresc să îşi schimbe şi documentele. Dacă doamna ministru nu va rezolva cu maximă urgenţă această problemă, FADERE va face plângere penală împotriva acesteia. Este inadmisibil ca, după 10 ani, să spui că încă eşti luat prin surprindere de românii care, în luna august, vin în număr mare în ţară şi doresc să îşi înnoiască documentele. Statul român încă nu s-a obişnuit cu ideea că 25% dintre cetăţenii săi sunt plecaţi în afara ţării. Este revoltător ca un cetăţean român, care vrea să îşi petreacă două săptămâni de concediu împreună cu familia, să îşi piardă jumătate din timp pe la ghişee”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE, potrivit unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici