Video FOTO, VIDEO | Trei medici pediatri au confecţionat o proteză care ajută un PONEI să meargă normal

Trei medici pediatri de la Spitalul de Copii „Sf. Ioan” din Galaţi au construit o proteză pe care au montat-o unui ponei aflat în adăpostul Asociaţiei Help Lăbuş, din oraş, acesta reuşind, pentru prima dată, să meargă normal, transmite corespondentul MEDIAFAX.

738 afișări

Hanna, poneiul ajutat de echipa de medici a Spitalului de Copii „Sf. Ioan” din Galaţi s-a născut anul trecut cu un defect la un picior, iar foştii săi stăpâni au intenţionat să-l eutanasieze, însă animalul a fost salvat de voluntarii Asociaţiei Help Lăbuş, care au căutat soluţii pentru a-i reface piciorul.

Anul trecut, medicii veterinari de la Universitatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au realizat o intervenţie chirurgicală în premieră naţională şi l-au salvat pe Hanna, însă piciorul a rămas scurt, ceea ce îl impiedica pe ponei la mers. În plus, între timp a luat în greutate şi exista riscul să aibă noi probleme medicale.

„Poneiul are acum un an şi două luni, a crescut în greutate, în înălţime, iar piciorul operat a rămas scurt. Am luat legătura cu o prietenă pediatru, specialist în recuperare motorie, şi imediat a sărit în ajutor. Poneii îşi ţin cea mai mare greutate a corpului pe partea din spate şi asta ar fi însemnat ca piciorul sănătos să preia ceea ce ar trebui să ducă piciorul bolnav. În scurt timp ar fi apărut probleme la tendoane, copite şi durerile pe care le ar fi avut ar fi fost foarte, foarte mari şi în câţiva ani nu ar mai fi putut fi ajutată şi s-ar fi ajuns chiar şi la eutanasiere”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, şeful Asociaţiei Help Lăbuş, Corina Grigore.

Medicii de la Spitalul de Copii „Sf.Ioan” din Galaţi au hotărât să încerce să ajute poneiul şi au construit o proteză pentru piciorul scurt.

„Este prima oară când fac asta la un ponei. Eu lucrez în recuperarea medicală pediatrică. În mod surprinzător, a fost uşor, copilul ponei a fost extrem de cuminte la mulaj. Am fost extrem de uimită pentru că un copil nu accepta un dispozitiv atât de rapid iar ea după 10 minute mânca morcov, mergea", a povestit medicul pediatru, Mădălina Verenca.

Medicii veterinari clujeni, care anul trecut au operat poneiul, au fost de acord cu montarea protezei. Ei au fost informaţi în permanenţă despre starea poneiului şi au primit filmări cu momentele în care proteza a fost montată pe picior.

„Noi am recomandat aşa ceva. Noi i-am îndreptat membrul, dar deficitul de os nu l-am putut înlocui. De aceea era imperios necesară orteza, ca să-şi poată dezvolta mişcarea, respectiv să-şi lucreze musculatura, să-şi trăiască viaţa în continuare", a spus medicul veterinar Cristian Crecan.

Poneiul Hanna va fi monitorizat de specialişti deoarece pe măsură ce animalul creşte proteza trebuie modificată.

Hanna va rămâne la adăpostul de la marginea Galaţiului, unde poneiul are un spaţiu generos pe care îl împarte cu sute de câini şi pisici, dar şi cu patru măgari şi un cal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici