Geoană susţine necesitatea unei dezbateri publice privind declinul demografic

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula, ca urmare a mesajului lui IPS Serafim legat de avorturi, că problema scăderii demografice este reală şi are nevoie de soluţii, motiv pentru care susţine necesitatea unei dezbateri publice.

12 afișări
Imaginea articolului Geoană susţine necesitatea unei dezbateri publice privind declinul demografic

Geoană susţine necesitatea unei dezbateri publice privind declinul demografic (Imagine: Mediafax Foto)

"Problema declinului demografic este reală, iar modul în care se rezolvă acest subiect este o problemă serioasă în societate. Evident că sunt abordări diferite, de natură religioasă, morală sau laică, dar cred că o dezbatere despre viitorul demografic al naţiunii române trebuie făcut", a afirmat Geoană.

El a dat exemplul Poloniei, care a avut "un răspuns integrat" la această problemă, în urma elaborării unei legislaţii adecvate, dar şi a adoptării unor politici pro- familie legate de sprijinul pentru tânăra mamă, pentru mama necăsătorită sau divorţată şi un program flexibil pentru ca tânăra mamă să îşi poată duce copilul la medic.

"Subiectul nu este simplu, dar este ireversibil pentru noi, dacă vrem să rămânem peste 20 de milioane în următorii 20 de ani. Trebuie să facem ceva. Dacă stăm, cum se întâmplă acum, vom rămâne probabil o naţiune de 10 – 14 milioane şi ar fi păcat să ajungem la nivelul Ungariei", a afirmat liderul PSD.

Potrivit acestuia, o dezbatere pe tema declinului demografic nu ar trebui să aparţină politicienilor, pentru că aceştia politizează, ci mai degrabă societăţii civile şi bisericii.

"Nu cred că dezbaterea ar trebui să pornească de la politicieni, pentru că politizează. Cred că zona civică, neguvernamentală, bisericească ar trebui să discute despre ce avem de făcut cu viitorul naţiunii noastre. Dezbaterea e importantă în societate", a adăugat Geoană.

În opinia acestuia, societatea nu a trecut de "trauma decreţeilor" din perioada comunistă, când s-au făcut "abuzuri incredibile".

"Cred că acum, la 20 de ani de la revoluţie şi la 40 de ani de la momentul deciziei respective, suntem suficient de aşezaţi şi de maturi ca să avem o conversaţie corectă şi care să nu aibă niciun fel de patimă politică", a conchis Geoană.

Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, IPS Serafim, a criticat, în cadrul predicii rostite la slujba de la Mănăstirea Nicula, legea din România care permite avorturile, considerând-o "cea mai permisivă" în comparaţie cu alte state europene. Înaltul prelat ortodox a făcut apel la zecile de mii de pelerini să nu mai păcătuiască, în condiţiile în care "cel mai grav păcat este cel al uciderii pruncilor".

"Păcatul cel mai grav generalizat la noi şi în toată lumea modernă este păcatul uciderii de prunci, al avortului. Trebuie să ştiţi că viaţa apare în clipa în care se produce fecundaţia, atunci apare viaţa şi apoi se dezvoltă", a afimat IPS Serafim.

El a spus că în România s-au făcut "milioane de avorturi" pe cale legală.

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu, s-a declarat de acord cu mesajul rostit de IPS Serafim, referitor la avort, spunând că fost bun şi că reprezintă şi poziţia Bisericii Ortodoxe Române.

Manifestările prilejuite de Adormirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula s-au sfârşit, pelerinii şi politicienii plecând de la Mănăstirea Nicula.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici