Ghid pentru cei care călătoresc în Asia: Ministerul de Externe oferă sfaturi românilor

MAE a publicat pe site un Ghid de călătorie pentru o serie de state din Asia, în care oferă cetăţenilor români interesaţi sfaturi de călătorie pentru destinaţii precum Coreea de Nord, Vietnam, Malaezia, Sri Lanka, Singapore, Thailanda, Filipine, Japonia, India, Indonezia, China sau Hong Kong.

349 afișări
Imaginea articolului Ghid pentru cei care călătoresc în Asia: Ministerul de Externe oferă sfaturi românilor

no title

Astfel, potrivit ghidului, cetăţenii români care doresc să călătorească în Coreea de Nord sunt avertizaţi de MAE că trebuie însoţiţi în permanenţă de un ghid autohton, indiferent de scopul deplasărilor - turistic, de afaceri, oficial. De asemenea, românii care se pregătesc de plecare în Coreea de Nord sunt informaţi că în capitala Phenian "sunt posibile scurte ieşiri din hoteluri, fără însoţitor", însă deplasările în afara capitalei sunt posibile numai cu aprobarea autorităţilor.

Totodată, MAE îi atenţionează pe cei interesaţi că la intrarea sau ieşirea în şi din oraşe şi în intersecţiile importante sunt organizate puncte de control unde se face verificarea documentelor de identitate şi a aprobărilor de călătorie.

Pentru românii care se pregătesc să călătorească în Vietnam, MAE are de asemenea câteva sfaturi şi avertismente. Astfel, cetăţenii români au obligatoriu nevoie de viză, iar în cazul în care intenţionează să stea în această ţară mai mult de 15 zile, trebuie să informeze în prealabil ambasada vietnameză la Bucureşti asupra motivelor şederii.

De asemenea, românii sunt atenţionaţi că la intrarea pe teritoriul Vietnamului trebuie să completeze într-un formular datele personale şi motivele vizitei, iar documentul va trebui păstrat şi prezentat la ieşirea din ţară.

Dacă optează pentru o deplasare în China, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că au nevoie de viză, dar şi că trebuie să-şi înregistreze prezenţa în această ţară la Poliţie. De asemenea, MAE îi sfătuieşte pe toţi cei interesaţi ca pe durata şederii pe teritoriul chinez să poarte asupra lor paşaportul, deoarece "poliţia locală efectuează controale stradale intense", iar persoanele care nu fac dovada identităţii pot fi reţinute.

Românii care aleg ca destinaţie Coreea de Sud nu au nevoie de viză dacă deplasarea lor este pentru călătorii în scop de turism, vizită, afaceri, activităţi sportive şi pentru o perioadă de şedere de 90 zile. Cetăţenii români care nu respectă condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Coreea de Sud riscă amenzi de până la 10.000 de dolari şi chiar expulzarea, atrage atenţia MAE.

Ministerul îi informează, de asemenea, pe cei interesaţi să se deplaseze în Zona Demilitarizată că aceasta se poate vizita numai cu sprijinul agenţiilor de turism autorizate în acest sens. "Trebuie evitate orice demersuri individuale, care nu fac parte dintr-un program oficial acceptat de autorităţile locale, de a intra în Zona Demilitarizată, în obiective militare aparţinând forţelor armate ale Republicii Coreea, respectiv în instituţii guvernamentale locale", precizează MAE.

Dacă aleg ca destinaţie Filipine, cetăţenii români sunt informaţi că nu au nevoie de viză dacă nu stau pe teritoriul acestui stat mai mult de 21 de zile. Totuşi, românii sunt sfătuiţi să evite în special regiunea sudică Mindanao şi insulele din arhipelagul Sulu, unde au avut loc numeroase răpiri de persoane, revendicate de grupările teroriste şi să încheie asigurare medicală, de călătorie şi de viaţă.

Dacă se deplasează în Malaezia, românii au nevoie, în primul rând, de un paşaport valabil. Nu au nevoie de viză, exceptând cazurile în care stau pe teritoriul acestui stat mai mult de 90 de zile, situaţie în care au nevoie de o viză pe termen lung de la ambasada din Bucureşti.

La punctele de frontieră malaeziene se aplică însă o viză nenominală, sub forma unei ştampile în paşaport, prin care se acordă dreptul de şedere în această ţară. MAE precizează în acest context că "este indicat ca cetăţenii români să verifice, la punctul de frontieră, dacă ştampila malaeziană prevede într-adevăr dreptul lor de şedere pentru 90 de zile sau doar pentru 30 de zile, întrucât funcţionarii locali pot reduce din proprie iniţiativă această perioadă legal admisă".

MAE precizează că este indicat ca cetăţenii români să calculeze cu atenţie data la care trebuie să părăsească Malaezia, deoarece aceasta nu rezultă expres din conţinutul ştampilei aplicate în paşaport. De asemenea, românii interesaţi sunt informaţi că, începând cu data de 1 iunie, toţi cetăţenii străini care intră în Malaezia prin punctele de frontieră terestre, aeriene sau maritime vor fi amprentaţi obligatoriu în cadrul sistemului biometric naţional de înregistrare a străinilor.

Informaţii suplimentare despre condiţiile de călătorie în alte state din Asia se regăsesc în Ghidul MAE care poate fi accesat pe pagina de internet a MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici