Guvernul participă la capitalul societăţii care va opera unităţile 3-4 ale centralei nucleare cu apă grea din rezervă

Nuclearelectrica va fi obligată să asigure din venituri proprii necesarul de apă grea pentru unităţile 1 şi 2 ale centralei de la Cernavodă, iar statul va scoate din rezerve alte cantităţi de apă grea care vor fi considerate drept aport în natură la capitalul societăţii care va opera reactoarele 3-4.

381 afișări
Imaginea articolului Guvernul participă la capitalul societăţii care va opera unităţile 3-4 ale centralei nucleare cu apă grea din rezervă

Guvernul participă la capitalul societăţii care va opera unităţile 3-4 ale centralei nucleare cu apă grea din rezervă (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Prevederile au fost decise de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, în care sunt invocate condiţiile actuale ale economiei, "în care întărirea disciplinei economico-financiare şi eliminarea tuturor disfuncţionalităţilor şi blocajelor" reprezintă interes naţional major.

"Având în vedere că Nuclearelectrica a beneficiat în anii anteriori de alocaţii bugetare pentru susţinerea programului nuclear fără ca această participaţie să majoreze capitalul social al societăţii, este necesar a fi reglementată această situaţie. În prezent nu există un act normativ care să reglementeze unitar situaţia asigurării cu apă grea şi octoxid de uraniu atât pentru unităţile 1 şi 2, cât şi pentru unităţile 3 si 4 de la centrala nuclearoelectrică Cernavodă", se arată în document.

Nuclearelectrica a primit până în 2006 fonduri în valoare de 1,69 miliarde lei de la bugetul de stat pentru realizarea programului nuclear. Din total, suma de 363,4 milioane lei a fost reprezentată de valoarea apei grele preluată de companie de la rezerva de stat.

Guvernul susţine totodată că decizia luată prin ordonanţă răspunde solicitărilor Fondului Proprietatea în ceea ce priveşte participarea Nuclearelectrica la capitalul social al societăţii ce va pune în funcţiune şi va exploata unităţile 3 şi 4 de la CNE.

Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearlectrice de la Cernavodă, are un capital social de 2,53 miliarde de lei. Fondul Proprietatea deţine 9,72% din titlurile companiei.

În toamna acestui an, Ministerul Economiei anunţa că vrea să majoreze capitalul Nuclearelectrica cu 79 milioane de lei şi aprecia că Fondul Proprietatea "poate să se considere prejudiciat", întrucât pentru a-şi păstra participaţia în companie va trebuie să participe la operaţiune.

În perioada 2006-2011, Nuclearelectrica a primit 1,44 miliarde de lei, dar capitalul companiei nu a mai fost majorat cu această sumă.

Cea mai recentă majorare capitalului social al Nuclearelectrica a fost derulată în 2005, cu fondurile alocate de la buget.

Ordonanţa aprobată de Guvern stabileşte că, pentru completarea necesarului tehnologic pe durata de viaţă a unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, necesarul de apă grea şi octoxid de uraniu va fi asigurat de Nuclearelectrica, din venituri proprii. Apa grea va fi scoasă, cu plată, de la rezerva de stat.

În acelaşi timp, cantitatea de apă grea constituită de Nuclearelectrica în perioada 2005-2011, corespunzătoare sumelor utilizate de la buget, va fi transferată fără plată de la această companie la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, în condiţiile în care nu s-a efectuat majorarea capitalului social al societăţii cu valoarea acestora, este precizat în actul normativ.

Prin derogare de la lege, pentru punerea în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 CNE, statul va scoate la rândul său din rezerve aceste cantităţi de apă grea, fără plată, şi le va considera drept aport în natură la capitalul societăţii care va pune în funcţiune şi va exploata aceste două unităţi.

Compania Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, este controlată de stat, prin Ministerul Ecomomiei, şi asigură aproape 20% din producţia de energie la nivel naţional, prin cele două reactoare în funcţiune de la Cernavodă, fiind al doilea mare producător, după Hidroelectrica.

În prezent, compania caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la CNE după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este derulat de societatea mixtă EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin producătorul de electricitate Nuclearelectrica. În acţionariat se mai găsesc Enel Investment Holding, cu 9,15% din acţiuni, şi ArcelorMittal Galaţi, care are o participaţie de 6,2%.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 au început în 2006. Potrivit planurilor de la acea dată ale Guvernului, construcţia celor două reactoare ar fi trebuit să înceapă în 2009 şi să se încheie în 2014-2015.

În 2009 termenele pentru începerea şi finalizarea lucrărilor au fost extinse până în 2011-2012, respectiv 2016-2017, iar în acest an autorităţile au anunţat că proiectul va fi finalizat în 2019.

În primele nouă luni ale acestui an, Nuclearelectrica a înregistrat afaceri de 1,159 miliarde lei (276 milioane euro), în creştere cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi un profit de 102 milioane lei (24,2 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici