Hoţii tablourilor din Olanda au ajuns la Muzel Kunsthal întâmplător, cu GPS-ul din maşină

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Adrian Procop, trimişi în judecată în dosarul furtului de tablouri din Olanda, au ajuns la muzeul Kunsthal din Rotterdam întâmplător, după ce nu au găsit la Muzeul de Istorie a Naturii din acelaşi oraş "obiecte ce pot fi comercializate", se arată în rechizitoriu.

268 afișări
Imaginea articolului Hoţii tablourilor din Olanda au ajuns la Muzel Kunsthal întâmplător, cu GPS-ul din maşină

Hoţii tablourilor din Olanda au ajuns la Muzel Kunsthal întâmplător, cu GPS-ul din maşină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pe fondul unor nevoi financiare, inculpaţii Dogaru Radu, Procop Adrian şi Darie Eugen au decis să comită sustrageri de bunuri a căror valoare să fie simţitor crescută şi să valorifice obiectele materiale la sume considerabil mai mari (...). Dogaru Radu, Procop Adrian şi Darie Eugen au pus la punct un plan de a căuta locuri publice în care se găsesc bunuri de valoare ce pot fi sustrase şi apoi comercializate pe «piaţa neagră» a operelor de artă", se arată în rechizitoriul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatăşi Terorism (DIICOT).

Astfel, la începutul lunii octombrie 2012, Eugen Darie a pornit GPS-ul din maşină pentru a-i indica muzee din Rotterdam unde erau expuse obiecte de artă.

Potrivit rechizitoriului, Dogaru şi Darie au mers iniţial la Muzeul de Istorie a Naturii din Rotterdam .

"Aici au constatat că sunt prezentate exponate naturale (păsări, animale etc.) şi că nu sunt obiecte ce pot fi comercializate. Ieşind din acest muzeu, cei doi inculpaţi au văzut că în apropiere se află o sală de expoziţii, cunoscută sub numele de Muzeul Kunsthal", se arată în rechizitoriu.

La 6 octombrie 2012, Radu Dogaru şi Eugen Darie au mers să viziteze Muzeul Kunsthall, unde au observat că se va deschide o expoziţia "Avant-Gardes", cu peste 150 de tablouri semnate de 50 de pictori, care făceau parte din colecţia fundaţiei olandeze Triton.

Potrivit unui proces-verbal întocmit de autorităţile olandeze,"expoziţia colecţiei Triton în Kunsthal a avut loc la cererea familiei Cordia" care era proprietara colecţiei, iar "pregătirea acestei expoziţii a durat aproximativ 1,5 ani".

Tinerii au observat, ulterior, că în sala în care erau expuse tablourile nu erau camere de luat vederi. Ei au revenit însoţiţi de iubite şi au petrecut mai multe ore în muzeu, dar au analizat şi clădirea din exterior.

"În perspectiva comiterii furtului, la alegerea tablourilor, inculpaţii, pe baza informaţiilor adunate de pe Internet, au decis să se oprească asupra unor lucrări despre care ştiau că autorii notorii.(…) În acest sens, cu ocazia vizitei din data de 07.10.2012 inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian au hotărât că vor sustrage tablouri de o anumită dimensiune care pot fi cu uşurinţă transportate. Unul dintre reperele în stabilirea acestora (alegerea tablourilor) fiind şi tipurile de sacoşe de mână găsite pe piaţa de profil", se arată în rechizitoriu.

Astfel, ei au hotărât să fure operele de artă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, când Radu Dogaru şi Adrian Procop au intrat în muzeu în jurul orei 3.16, printr-o uşă de urgenţă, pe care au forţat-o cu ajutorul unui patent, au mers în sala unde erau tablourile expuse şi, prin smulgere, au desprins din sistemul de prindere a şapte tablouri semnate Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Claude Monet şi Lucian Freud.

Operele de artă au fost transportate în două genţi de rafie, cumpărate anterior de la comercianţi chinezi. Potrivit anchetatorilor, cei doi tineri au stat în interiorul muzeului aproximativ 2 minute şi 48 de secunde.

Dogaru şi Procop au fost aşteptaţi de Eugen Darie cu un Peugeot 306, Alexandru Bitu fiind şi el într-o cafenea din apropiere.

"La un moment dat inculpatul Darie Eugen a oprit autoturismul şi a decis să-l lase parcat pe una din străzile centrale din Rotterdam. A luat această hotărâre deoarece pe străzile din zona Muzeului patrulau echipaje de poliţie, alarmate de declanşarea sistemului de supraveghere de la Muzeu", se mai arată în rechizitoriu.

Cei trei au mers pe jos până la locuinţa lui Radu Dogaru, maşina fiind recuperată în dimineaţa zilei de 16 octombrie 2012. Atunci, au şi cărat genţile cu tablouri în locuinţa lui Dogaru şi le-au pus într-o debara.

Ulterior, Dogaru şi Darie au plecat spre Belgia, pentru a încerca să vândă tablourile. Acolo, au luat legătura cu George Moise, căruia Dogaru i-a spus "că are nişte tablouri furate şi că doreşte să le vândă".

De asemenea, cei doi i-au cerut lui George Moise să-i ajute să "scape" de autoturismul folosit la comiterea furtului, acesta predându-l la un centru de colectare fier vechi. Ulterior, tinerii au decis să aducă tablourile în România.

În dosarul privind furtul celor şapte tablouri, Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu şi Olga Dogaru au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, Petre Condrat în stare de libertate, iar Adrian Procop a fost deferit justiţiei în lipsă, a precizat DIICOT.

Dogaru şi Procop sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, "cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Dosarul a fost trimis de DIICOT - Structura Centrală la Judecatoria Sectorului 3 Bucureşti, care a stabilit primul termen de judecată în 13 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici