IGSU: 20 de explozii urmate sau neurmate de incendiu, produse în 2016

În anul 2016, la nivel naţional, s-au produs 20 de explozii urmate sau neurmate de incendiu, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 16 au fost rănite, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

189 afișări
Imaginea articolului IGSU: 20 de explozii urmate sau neurmate de incendiu, produse în 2016

IGSU: 20 de explozii urmate sau neurmate de incendiu, produse în 2016 (Imagine: Hepta / Mediafax Arhiva Foto)

"În anul 2016, la nivel naţional s-au produs 20 de explozii urmate sau neurmate de incendiu, în urma cărora două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 16 au fost rănite. Cele mai multe dintre acestea (14), s-au înregistrat în mediul urban, iar restul situaţiilor în mediul rural. Principalele împrejurări care au generat aceste incidente au constat în manipularea, depozitarea sau păstrarea necorespunzătoare a materialelor combustibile ori a explozivilor, efectuarea unor lucrări/operaţiuni periculoase ce au condus la apariţia unor situaţii generatoare de explozii sau formarea unor amestecuri explozive", potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), remis vineri MEDIAFAX.

Pompierii avertizează că acest tip de situaţii pot fi generate de acumulările de gaze în subsolurile imobilelor, iar pentru prevenirea incidentelor care pot pune în pericol viaţa semenilor, le reaminesc utilizatorilor prevederile legale ce vizează obligativitatea etanşării căilor de acces în subsoluri a reţelelor de utilităţi.

"Astfel, în conformitate cu prevederile Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor alimentate cu gaze naturale (NTPEE 2008), aprobate prin Ordinul nr. 5 din 2009 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare din domeniul Energiei, cu modificările şi completările ulterioare, pentru clădirile amplasate în localităţile în care există reţea de gaze naturale, indiferent dacă acestea sunt sau nu alimentate cu gaze naturale, se prevăd măsuri de etanşare la trecerile instalaţiilor de orice utilitate (încălzire, apă, canalizare, cabluri electrice, telefonice, televiziune etc.), prin pereţii subterani şi prin planşeele subsolurilor clădirilor", potrivit sursei citate.

Totodată, existenţa sistemelor corespunzătoare de ventilare/guri de aerisire a subsolurilor este necesară atât pentru protejarea împotriva umidităţii, apariţiei ciupercilor, mucegaiului, extinderii duratei de utilizare a construcţiei, cât şi pentru prevenirea acumulării unor substanţe, în cantităţi ce pot declanşa incendii sau explozii.

Totodată, IGSU reaminteşte proprietarilor clădirilor (persoane fizice sau juridice, asociaţiilor de proprietari) obligativitatea în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor de funcţionare normală a locuinţelor şi a spaţiilor comune, precum şi răspunderea deţinută pentru administrarea şi funcţionarea clădirilor, întreţinerea şi repararea acestora.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici