Video Imnul ţării din perioada 1866 - 1947, cântat la Iaşi

Un ceremonial religios şi militar a avut loc sâmbătă seară la Iaşi pentru a marca 92 de ani de la moartea de Regelui Ferdinand. Zeci de ieşeni au participat la evenimentele ce au avut loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în fata Palatului Roznovanu.

246 afișări

După defilarea militarilor Batalionului 151 Infanterie, fanfara militară a cântat "Trăiască Regele".

La 92 de ani de la moartea Regelui Ferdinand, la Iaşi a avut loc un ceremonial religios şi militar de comemorare, chiar în faţa statuii Majestăţii Sale. Zeci de persoane au venit să asiste la eveniment, dar şi să asculte concertul Garnizoanei Iaşi şi a Corului Marii Unirii.

Manifestările au avut loc în faţa Palatului Roznovanu, acolo unde este amplasată o statuie a Regelui Ferdinand. După ce militarii ieşeni au dat onorul, au fost oficiate două slujbe, una ortodoxă şi una catolică pentru militarii căzuţi la datorie, dar şi pentru Majestatea Sa, Regele Ferdinand.

„De ce la Iaşi? Pentru că aici, în acest oraş, Regele Ferdinand a scris cea mai frumoasă pagină din istoria României, crearea statului unitar român. În această clădire ( n.r. Palatul Roznovanu, astăzi sediul Primăriei Iaşi ), Regele Ferdinand împreună cu toţi cei care i-au stat alături au făcut planul realizării visului de aur al tuturor românilor. Pe aceste străzi, în acest oraş, Armata Română a scris poate cea mai frumoasă pagină din istoria ei. (...) Regele Ferdinand a fost un român adevărat, de origine germană şi a slujit ţara şi poporul până la capăt, nu a făcut niciun pas înapoi să lupte cu propriile sale origini pentru victoria acestui popor. Trebuie şi suntem obligaţi moral să îi acordăm de fiecare dată cinstea pe care o merită", a declarat primarul Iaşului, Mihai Chirica.

A fost citit şi un apel solemn pentru 50 de militari căzuţi la datorie.

„E unul dintre momentele pe care le marcăm aici la Iaşi pentru celebrarea centenarului celor trei mari Uniri.(...) Practic suntem în anul centenarului sfârşitului Războiului de Întregire a Neamului şi comemorăm împlinirea a 92 de la trecerea în eternitate a Majestăţii Sale Regele Ferdinand I, Regele Întregitor al României. Cu acest prilej, primăria municipiului Iaşi a lansat, în parteneriat cu Romfilatelia, un album dedicat Centenarului Războiului de Reînregire", a declarat Daniel Şandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrului Primăriei Municipiului Iaşi.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Lupilor Negri pe bulevardul Ştefan cel Mare şi cu un concert al Fanfarei Garnizoanei Iaşi, care a interpretat şi imnul de stat din perioada 1866-1947.

Taguri:
rege,
imn,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici