Video Incidente la protestul fermierilor din Capitală - FOTO, VIDEO

Mai mulţi fermieri, care s-su strâns, miercuri, în faţa Palatului Parlamentului pentru un protest, forţează cordonul de jandarmi în încercarea de a pătrunde în curtea instituţiei.

4987 afișări

Aproximativ o mie de oieri s-au strâns din toate colţurile României, miercuri, în Parcul Izvor din Capitală pentru a protesta faţă de autorităţi. Aceştia susţin că Guvernul "nu le-a plătit subvenţiile pentru anul 2015", ei făcând împrumuturi bancare pentru a supravieţui.

"Statul îmi oferă 400 de lei pe an, pentru o vacă, iar pentru întreţinerea familiei rămân cu un venit egal cu salariul minim pe economie", a povestit unul dintre oierii prezenţi pentru MEDIAFAX.

Aceştia au venit cu clopote de vaci, fluiere, vuvuzele şi mai multe banere pe care sunt inscripţionate lozinci precum "Vrem bani pe munca noastra!", "Jos mafia din agricultură!", "Deputaţi şi senatori nu uitaţi de agricultori!", "Vrem legea cooperativei!", "Încurajaţi producătorii români!", "Vă rugăm să ne scutaţi nu producem cât furaţi!".

În timpul protestului, ciobanii au forţat rândurile de jandarmi, încercând să intre în curtea Palatului Parlamentului.

"Nu primim subvenţia de la stat la timp, atunci când o primim nu e întreagă, nu este normal ca atunci când eu plătesc impozitul la stat, la timp, statul să nu imi plăteacsă subvenţia sau să-mi dea un sfert din ea, în plus "scandalul de la Brădet" ne-a afectat producţia", a povestit Gheorghe Ciobanu un oier venit din Cugir.

Mai mulţi dintre cei care protestează, susţin că în urma discuţiilor din jurul brânzei Brădet, "fabricanţii vor să cumpere de la străini" în loc să cumpere de la ei.

"De la anul trebuie să plătim cadastru şi nu avem bani, o să dăm faliment, că de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Brădet, producătorii români nu mai cumpără de la noi, spun că avem bacterii în brânză" a spus un alt cioban.

Senatorul Cristiana Anghel a fost în mijlocul protestatarilor şi a discutat cu aceştia. Ea le-a explicat care este problema legislativă privind subvenţiile şi s-a oferit ca intermediar între oieri şi Parlament.

”Le-am dus hârtiile precum că am înregistrat legea. Legea a primit aviz negativ şi de la Comisia de Mediu şi de la Comisia de Agricultură, era pusă pe ordinea de zi ca să fie respinsă. Între timp, au aflat oierii şi au aprobat retrimiterea la Comisie, pe motiv că, vezi Doamne, există proprogarea aceea până în aprilie. Din aprilie ce se întâmplă? Eu vă spun un singur lucru: eu nu pot să-i mint pe oameni. (...) O spun cu responsabilitate şi asumându-mi orice risc: am impresia că politica acestui Guvern este de a distruge tot ce-i românesc”, a declarat, pentru Mediafax, Cristiana Anghel.

Protestul este programat să dureze până la ora 18.00, iar aceştia vor porni din faţa Palatului Parlamentului într-un marş prin centrul Capitalei spre Palatul Victoriei, unde vor sta timp de două ore.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici