Video INTERVIU VIDEO | Comandorul Cătălin Micloş, şeful escadrilei F16 din România: Atingerea unui număr de 36 de aeronave F16 este esenţială

Şeful escadrilei F-16 din Forţele Aeriene Române (FAR), comandorul Cătălin Micloş, a declarat vineri, la MEDIAFAX Live, că atingerea unui număr de 36 de aeronave F16 este esenţială în acest moment, apreciind că aceste supersonice îşi pot face misiunile foarte bine pentru România.

2960 afișări

"Nu-mi permit să dau sfaturi ministrului Apărării, dar cred că atingerea unui număr de 36 de aeronave F16 este esenţială în acest moment. (...) Viziunea mea pentru următorii ani este ca România să aibă cel puţin trei escadrile de F16, cadrate cu personal care, probabil nu o să avem să-l luăm decât de la 21 Lancer sau de la Academia Forţelor Aeriene. Deci vizul meu este să avem escadrile de F16 puternice, să ne apărăm ţara efectiv şi eficien. Mai ales eficient", a declarat comandorul Cătălin Micloş, şeful escadrilei F-16 din Forţele Aeriene Române.

Comandorul Micloş a mai spus că aeronavele F16 îşi pot face misiunile foarte bine pentru România.

"Eu consider că F16 este aeronava potrivită pentru spaţiul aerian al României şi-şi poate îndeplini cu succes toate misiunile. Într-adevăr, sunt anumite limitări. Este, după cum bine ştim, F16 pe care îl avem este un multirol de generaţie 4. Toţi visăm la generaţie 5. Însă consider că pentru acest moment România are exact ceea ce are nevoie pentru a-şi atinge obiectivele, adică executarea poliţiei aeriene, în primă fază", a adăugat şeful escadrilei F-16 din Forţele Aeriene Române.

De asemenea, el a mai spus că a început şi în România antrenamentul piloţilor, scopul escadrilei este să se încadreze cu o rată de minim 1,5 piloţi pe avion, până la operaţionalizarea acesteia.

"Suntem într-o situaţie mai delicată pentru simplul motiv că atunci când începem un proiect e foarte greu să meargă totul perfect de la început, din lipsă de personal, din lipsă de reglementări... Sunt foarte muklte probleme, pe care încercăm să le rezolvăm în fiecare zi. Atât de multe cursuri cu piloţi... În general în forţele aeriene occidentale – Belgia, Portugalia, Statele Unite - sunt escadrile dedicate care fac aceste cursuri, sunt escadrile pentru conversie, numai asta fac toată ziua – cursuri. Pregătesc piloţi până la un anumit nivel după care îi trimit la escadrilele care sunt operaţionale. Şi atunci, cei din escadrilele acelea nu fac decât să menţină nivelul lor de pregătire. Noi astăzi suntem în situaţia în care trebuie să şi pregătim aceşti piloţi, trebuie să şi menţinem menţinem nivelul de pregătire. Nu este uşor de făcut acest lucru, însă avem nişte obiective foarte clare şi nu facem rabat de la ele", a adăugat comandorul Micloş.

El a mai spus că nu este un scop în sine ca România să facă poliţie aeriană exclusiv cu aeronavele F16.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici