Interviurile pentru funcţia de şef al DNA s-au încheiat. Toader va face anunţul vineri, la ora 12:00/ Orban: Să trimită la CSM dosarele candidaţilor şi Consilliul să decidă

Tudorel Toader va face vineri, la ora 12:00, anunţul privind concursul pentru funcţia de procuror-şef al DNA, a confirmat, pentru MEDIAFAX, ministrul Justiţiei, după ce s-au încheiat interviurile cu cei patru candidaţi pentru acest post. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, joi, ministrului Justiţiei să trimită către CSM toate dosarele candidaţilor înscrişi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, pentru ca reprezentanţii Consiliul să dea aviz şi apoi preşedintele Klaus Iohannis să facă numirea.

1048 afișări
Imaginea articolului Interviurile pentru funcţia de şef al DNA s-au încheiat. Toader va face anunţul vineri, la ora 12:00/ Orban: Să trimită la CSM dosarele candidaţilor şi Consilliul să decidă

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA au susţinut, joi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă.

Tudorel Toader va face anunţul vineri, la ora 12:00.

Procurorul Cristian Lazăr a declarat, înainte de interviul cu Tudorel Toader pentru funcţia de şef al DNA, că este pregătit pentru discuţie, „altfel nu s-ar fi prezentat” şi că speră că ministrul Justiţiei va lua o decizie înţeleaptă.

„Sunt pregătit, pentru că altfel nu m-aş fi prezentat. Pe ceilalţi îi văd la fel de calificaţi cum mă văd pe mine”, a declarat procurorul Cristian Lazăr, înainte de interviul cu Tudorel Toade

Un alt candidat, Florentina Mirică a declarat, înainte să susţină interviul pentru funcţia de şef al DNA în faţa lui Tudorel Toader, că e pregătită şi că faptul că este apropiată de Codruţa Kovesi nu ar trebui să conteze la concurs, pentru că nu este un argument legal. Mirică mai spune că are încredere în ministru.

„Sunt pregătită. Sper că experienţa şi proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituţie, care trebuie să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile legale. Ştim cu toţii că fenomenul corupţiei nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupţie, acea ciocolată dată la ghişeu, înscrierea copiilor la grădiniţă, până la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-şi exercite atribuţiile legale. (...) Aş vrea să lămuresc o informaţie, şi anume că aş fi avut o acţine disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor, este greşit. Nu este adevprat. Acţiunea a privit o dispută juridică, ce a fost tranşată de CCR şi anume că dreptul la apărare este prioritar faţă de protecţia informaţiilor clasificate”, a declarat procurorul Florentina Mirică, înainte de a intra în sediul Ministerului Justiţiei,

Întrebată dacă ar trebui să conteze la interviu faptul că este apropiată de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, procurorul Mirică a spus: „În mod evident, nu este un argument legal şi sper să nu conteze. (...) Întotdeauna am avut încredere în ministrul Justiţiei”.

Orban: Toader să trimită la CSM dosarele candidaţilor pentru şefia DNA şi Consilliul să decidă

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, joi, ministrului Justiţiei Tudorel Toader să trimită către CSM toate dosarele candidaţilor înscrişi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, pentru ca reprezentanţii Consiliul să dea aviz şi apoi preşedintele Klaus Iohannis să facă numirea.

„Am văzut că Tudorel Toader este vedeta acestei proceduri. Numirea procurorilor DNA să fie făcută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu de către Ministerul Justiţiei. Îi cerem lui Tudorel Toader să trimită toate dosarele candidaturilor şi CSM să decidă, prin acordarea avizului CSM acelui candidat pe care CSM în consideră cel mai bun. Nu spune nicăieri în lege că ministrul Justiţiei nu poate să lase la latitudinea CSM desemnarea candidatului care să transmită nominalizarea preşedintelui pentru numirea în funcţie. Lăsarea la latitudinea CSM a candidatului poate să confere mai multă credibilitate candidatului şi să îndepărteze toate suspiciunile legate de deciziile care să aibă în spate argumente profesionale”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă joi la sediul partidului.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror-şef al DNA au susţin, joi, interviurile cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici