INUNDAŢII în ţară: Aproape 140 de localităţi din 15 judeţe, afectate

Aproape 140 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate de inundaţii, 44 de persoane fiind evacuate şi cazate în spaţii amenajate în incinta unor primării sau grădiniţe, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

911 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢII în ţară: Aproape 140 de localităţi din 15 judeţe, afectate

Teleorman: Sute de gospodării au fost inundate. Zeci de persoane, evacuate (Imagine: Gelu Ionescu/Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că, la nivel naţional, au fost afectate în total 139 de localităţi din 15 judeţe, fiind inundate sau avariate 66 de locuinţe.

În localitatea Coloneşti, din judeţul Olt, au fost inundate la nivelul subsolului clădirile în care funcţionează dispensarul şi căminul cultural.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri au fost evacuate preventiv 44 de persoane, dintre care 38 din judeţul Teleorman, localităţile Tătăreştii de Sus şi Plosca, patru din judeţul Dolj, localitatea Sopot, şi două din comuna giurgiuveană Vânătorii Mici. Toate cele 44 de persoane au fost cazate temporar în spaţii amenajate în incinta primăriilor sau a grădiniţelor, unde le-au fost asigurate condiţiile necesare, inclusiv hrană caldă, a spus Dajbog.

Referitor la situaţia din judeţul Teleorman, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că au fost afectate 13 localităţi, fiind inundate 120 de anexe şi cinci beciuri. Totodată viitura a afectat şi 54 de poduri şi podeţe şi 591 de fântâni.

Circulaţia a fost închisă pe DN 10, la km 81, în zona localităţii Siriu,din Buzău, din cauza aluviunilor şi a stâncilor care cad de pe versanţi. În acest sens zona a fost semnalizată, iar poliţiştii îi îndrumă pe şoferi să folosească rute ocolitoare.

Totodată, au fost închise preventiv trei porţiuni de drumuri judeţene din Teleorman. Este vorba despre DJ 504, între Alexandria şi Lăceni, DJ 506, zona Scurtu Mare, şi DJ 703, zona Călineşti.

Pe autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti s-a acumulat apă, existând riscul de accidente, a mai spus reprezentanta MAI.

Toate porturile maritime şi fluviale au fost deschise circulaţiei miecuri dimineaţă, rămânând închis numai canalul Sulina.

Tot miercuri dimineaţă a fost reluată şi circulaţia trenurilor între Roşiorii de Vede şi Alexandria, traficul pe acest tronson fiind oprit marţi seara pentru refacerea terasamentului.

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, până la acest moment, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti din cauza inundaţiilor. Cazurile din Ungheni, judeţul Argeş, şi Veţel, judeţul Hunedoara, unde o persoană a fost găsită decedată, iar o alta este căutată de autorităţi, nu au legătură cu inundaţiile, a precizat Dajbog.

În acest moment în cele 15 judeţe intervin aproape 1.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi care folosesc peste 340 de autospeciale.

În acelaşi timp, a fost constituită o rezervă de peste 20.000 de angajaţi care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.

Teleorman: Sute de gospodării au fost inundate. Zeci de persoane, evacuate

Sute de gospodării din judeţul Teleorman au fost inundate, în ultimele ore, în urma ploilor torenţiale, care au dus la revărsarea mai multor râuri, în localitatea Obârtu 36 de persoane fiind evacuate preventiv din calea apelor şi duse la o grădiniţă şi o şcoală.

În ultimele ore sute de gospodării au fost inundate în zeci de localităţi din judeţul Teleorman, iar autorităţile au decis evacuarea preventivă a 36 de persoane.

Conform datelor furnizate, miercuri dimineaţă, de Comitetul Judeţean pentru situaţii de Urgenţă Teleorman, în comuna Tătărăştii de Jos, 36 de localnici din satul Obârtu au fost evacuaţi preventiv din calea apelor. Oamenii au fost cazaţi la grădiniţa din localitatea Slăteşti şi la şcoala generală din localitatea Slăveşti. De asemenea, în aceeaşi localitate 18 animale au fost evacuate din cauza inundaţiilor.

Alte două persoane au fost evacuate în comuna Plosca, unde precipitaţiile şi scurgerile de pe versanţi au inundat 41 de curţi.

Miercuri dimineaţă, zeci de pompieri intervin cu motopompe în şase comune, pentru evacuarea apei din gospodăriile inundate. Astfel, echipajele ISU acţionează în localităţile Trivalea Moşteni, Peretu, Scurtu Mare, Poroschia, Plosca şi Dobroteşti.

La ora transmiterii acestei ştiri, operaţiunile de evacuare a apei sunt în desfăşurare şi nu se ştie numărul exact al gospodăriilor afectate de inundaţii în cele şase localităţi.

În ultimele ore, şi alte oraşe şi comune din judeţul Teleorman au fost afectate de inundaţii. Astfel, aproximativ 600 de gospodării, anexe gospodăreşti, dar şi locuinţe au fost inundate în localităţile Siliştea Gumeşti, Orbeasca, Drăcşenei, Dideşti, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni,Sfinţeşti Purani, Beuca, Frumoasa, Călineşti, Plosca, Peretu, Poroschia, Smârdioasa, Dobroteşti, Drăgăneşti Vlaşca, Frăsinet, Scurtu Mare, Frumoasa şi Măldăeni. Inundaţii s-au produs şi în municipiul Alexandria, dar şi în oraşele Roşiorii de Vede şi Videle.

Printre cele mai afectate localităţi se numără comuna Măldăeni, unde au fost inundate 40 de anexe gospodăreşti, 90 de curţi şi şase kilometri de drumuri comunale. În comuna Peretu, ploile torenţiale şi scurgerile de pe versanţii dealurilor din apropiere au inundat 45 de curţi, cinci poduri, 60 de podeţe şi aproximativ 400 de metri de drum comunal. În comuna Sfinţeşti, apele revărsate ale râului Tinoasa au dus la inundarea a 18 anexe gospodăreşti şi 18 curţi, iar în comuna Purani au fost inundate 15 curţi şi două anexe gospodăreşti. De asemenea, în localitatea Beuca, revărsarea râului Burdea şiscurgerile de pe versanţii dealurilor au inundat 78 de gospodării, 44 de anexe gospodăreşti, DJ 612B pe o lungime de aproximativ 100 de metri şi aproximativ1,2 kilometri de străzi comunale.

În comuna Orbeasca, cu satele aparţinătoare Orbeasca de Sus, Orbeasca de Jos şiLăceni, din cauza precipitaţiilor abundente şi scurgerilor de pe versanţiau fost afectate cinci locuinţe, un pod, nouă podeţe, cinci anexe gospodăreştişi mai multe drumuri comunale.

Miercuri, pentru a şasea zi consecutiv, pompierii au reluat căutările în zona comunei Poieni, unde o fetiţă de trei ani şi cinci luni a fost luată de ape, vineri, după ce căruţa în care se afla împreună cu familia sa a fost răsturnată de o viitură venită pe râul Dâmbovnic, iar părinţii au reuşit să salveze doi din cei trei copii aflaţi cu ei în căruţă.

În judeţul Teleorman, pe râul Teleorman este valabilă o avertizare cod roşu.

Inundaţii şi în Vâlcea, Argeş şi Prahova. În Argeş, un bătrân a fost găsit mort într-o zonă inundată

Ploile abundente din ultimele ore au provocat inundaţii în mai multe localităţi din judeţele Vâlcea, Argeş şi Prahova, iar un bătrân a fost găsit mort pe un teren din spatele locuinţei sale dintr-o comună argeşeană, într-o zonă unde se acumulase apă cu o adâncime de aproximativ de 30 de centimetri.

Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu, miercuri dimineaţă echipajele ISU intervin pentru evacuarea apei acumulate în zona unui complex de locuinţe sociale situat pe strada Primăverii din oraşul Drăgăşani. Este a doua astfel de intervenţie în acea zonă după ce pompierii au intervenit pentru evacuarea apei la acelaşi complex în cursul zilei de marţi.

Tot miercuri, pe strada Zlătărei din Drăgăşani o gospodărie a fost inundată, pompierii intervenind şi acolo pentru evacuarea apei.

Judeţul Vâlcea se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii valabilă pentru afluenţii râului Olt, de marţi şi până joi la ora 14.00.

Şi în judeţul Argeş gospodării din trei localităţi au fost inundate, fiind nevoie de intervenţia militarilor ISU pentru evacuarea apei.

Astfel, conform purtătorului de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, în ultimele au fost inundate câteva gospodării din localităţile Costeşti, Hârseşti şi Vedea.

În noaptea de marţi spre miercuri, un bătrân din comuna Ungheni, satul Humele, a fost găsit mort într-o zonă de vale, unde se acumulase apă cu o adâncime de aproximativ 30 de centimetri.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Argeş, anterior, bătrânul, cunoscut cu afecţiuni psihice, plecase de acasă în repetate rânduri de acasă, iar în noaptea de marţi spre miercuri el şi-a părăsit din nou locuinţa, fiind găsit la aproximativ 700 – 800 de metri de curtea sa, în apropierea unui drum comunal, într-o zonă în care se acumulase apă. Urmează ca legiştii să stabilească în urma necropsiei cauzele decesului bătrânului.

Şi în judeţul Prahova, în ultimele ore pompierii au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor în dispensarul veterinar din comuna Bărcăneşti, satul Tătărani, precum şi dintr-o gospodărie în municipiul Ploieşti, o gospodărie şi un beci în comuna Valea Călugărească şi pentru evacuarea apei acumulate pe partea carosabilă a Drumului Naţional 1 B, în localitatea Valea Călugărească.

Inundaţiile continuă să provoace pagube în Giurgiu; autorităţile ridică un dig în zona unei şcoli

Inundaţiile continuă să provoace pagube în judeţul Giurgiu, în ultimele ore două persoane şi 70 de animale fiind evacuate din calea apelor dintr-o gospodărie din localitatea Vânătorii Mici, localitate unde autorităţile construiesc un dig din saci de nisip pentru a proteja o şcoală şi şase locuinţe.

Apele revărsate ale râurilor Neajlov şi Dâmbovnic fac în continuare pagube, afectând 12 localităţi ale judeţului Giurgiu. În ultimele ore, autorităţile au evacuat preventiv două persoane şi 70 de animale dintr-o gospodărie din comuna Vânătorii Mici, oamenii şi animalele fiind duşi în spaţii puse la dispoziţie de primărie şi aflate în zone care au nu au fost afectate de inundaţii.

Tot la Vânătorii Mici, pentru a proteja o şcoală şi şase locuinţe, autorităţile au început miercuri dimineaţă să construiască un dig din saci de nisip. La operaţiune participă zeci de militari ISU, angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi membrii Comitetului local pentru situaţii de Urgenţă. Un număr de 10.000 de saci de nisip au fost pregătiţi pentru ridicarea digului care ar urma să protejeze şcoala şi cele şase case.

În afară de comuna Vânătorii Mici, alte 11 comune din judeţul Giurgiu au fost afectate de inundaţiile produse de revărsarea unor cursuri de apă sau de ploile torenţiale. Este vorba despre localităţile Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Bulbucata, Crevedia Mare, Roata de Jos, Letca Nouă, Clejani, Bucşani, Comana şi Hotarele.

Cel mai recent bilanţ al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Giurgiu arată că miercuri sunt inundate 1.072 hectare de teren agricol, 1.010 hectare de păşune, 620 hectare de pădure, 170 de curţi şi grădini, trei podeţe, trei drumuri comunale şi un drum forestier.

Judeţul Giurgiu se află sub incidenţa unor avertizări cod galben pe râul Argeş şi cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul inferior al Argeşului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici