Iohannis: Zoo va fi mai sigură nu numai pentru oameni, ci şi pentru animale

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, afirmă că se lucrează la conceperea unui plan de măsuri pentru Grădina Zoologică, de unde o tigroaică a scăpat în 13 decembrie 2011, fiind ulterior ucisă, intenţia fiind de a garanta atât siguranţa oamenilor, cât şi a animalelor.

108 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Zoo va fi mai sigură nu numai pentru oameni, ci şi pentru animale

Iohannis: Zoo va fi mai sigură nu numai pentru oameni, ci şi pentru animale (Imagine: Sebastian Marcovici/Mediafax Foto)

"La Grădina Zoologică se lucrează la un plan de măsuri care va fi finalizat săptămânile următoare. Vom avea, cu certitudine, un plan de investiţii şi, în ansamblu, vom avea grijă să fie mai sigură grădina nu numai pentru oameni, ci şi pentru animale", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Klaus Iohannis.

El a apreciat că aşteaptă cât mai repede acest plan de la conducerea unităţii, pentru a şti exact ce investiţii urmează să se facă în primele şase luni ale anului.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Sibiu, în prima fază se va investi în încuietori automate pentru cuştile animalelor, mai ales la cele periculoase, astfel încât incidente ca acela din 13 decembrie, când un îngrijitor a uitat uşa deschisă la cuşca tigrilor, să nu se mai poată produce.

De asemenea, se ia în calcul înălţarea gardurilor la animalele periculoase, toate aceste detalii urmând a fi prevăzute în planul pe care trebuie să îl întocmească noul director al Grădinii Zoologice.

În 13 decembrie, un tigru a fugit de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.

După aproximativ trei ore, tigrul a fost împuşcat mortal în pădure, între localităţile Sibiu şi Poplaca.

Animalul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, era o tigroaică, avea 14 ani, o greutate de aproximativ 200 de kilograme, fiind o corcitură de tigru siberian cu tigru bengalez şi se numea Mihaela.

Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.

Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.

Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirma că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au dus la uciderea tigrului, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Totodată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a înregistrat o cauză penală în legătură cu incidentul petrecut la Sibiu.

Reprezentanţii Primăriei Sibiu spuneau că urmează să se întocmească un "plan etapizat" de sporire a siguranţei în Grădina Zoologică, după evadarea tigroaicei, anunţând totodată că trupul animalului va fi donat unei facultăţi din Cluj, pentru cercetare.

În urma incidentului, directorul Grădinii Zoologice din Sibiu, Constantin Bebeşelea, a demisionat, iar îngrijitorul vinovat de scăparea tigrului din cuşcă a fost concediat şi va trebui să plătească valoarea de inventar a animalului, adică suma de 50 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici