Iris Ionescu, tânăra cercetătoare care luptă împotriva tuberculozei, s-a calificat la cea mai mare competiţie de cercetare STEM din lume

Iris Ionescu (17 ani), elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Zinca Golescu” din Piteşti şi membră a campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, s-a calificat la ISEF 2025 (Regeneron International Science and Engineering Fair) – cea mai mare competiţie internaţională de cercetare STEM din lume pentru elevii de liceu.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Iris Ionescu, tânăra cercetătoare care luptă împotriva tuberculozei, s-a calificat la cea mai mare competiţie de cercetare STEM din lume

Iris Ionescu s-a calificat în competiţie după ce a obţinut locul I şi premiul special la Concursul Naţional de Proiecte de Ştiinţă, Tehnologie şi Inginerie pentru Elevi „RoSEF”.

Competiţia din SUA va avea loc în perioada 10-16 mai 2025 în statul Ohio. Concursul, unul dintre cele mai prestigioase de acest fel din ţara noastră, este inclus în Calendarul Ministerului Educaţiei şi s-a desfăşurat între 23 şi 25 octombria, la Universitatea din Suceava.

Proiectul care i-a adus tinerei Iris Ionescu recunoaşterea naţională abordează unul dintre cele mai importante subiecte din domeniul sănătăţii publice: combaterea tuberculozei. În cadrul cercetării sale, Iris a analizat factorii care influenţează virulenţa bacteriei Mycobacterium tuberculosis, prin metode avansate de modificare genetică şi clonare.

Scopul acestei cercetări este de a identifica noi modalităţi prin care structura membranei bacteriei poate fi atacată, slăbind astfel rezistenţa agentului patogen şi deschizând noi căi pentru tratamente mai eficiente.

Iris, care este membră al Centrului Alexandru Proca pentru iniţierea în cercetarea ştiinţifică a tinerilor cercetători, şi-a început drumul în ştiinţele vieţii de la o vârstă fragedă, iar în ultimii ani s-a remarcat prin participările sale la numeroase competiţii de biologie celulară şi microbiologie, la nivel naţional şi internaţional.

Olimpiadele Naţionale de Biologie şi Concursurile de Creativitate Ştiinţifică i-au oferit o platformă pentru a-şi prezenta ideile, iar cercetările sale sunt dovada unei înţelegeri profunde a biologiei celulare.

De la început, Iris a fost atrasă de complexitatea structurilor celulare şi a metodelor de analiză a acestora. Fascinată de biologia celulară şi microbiologie, a decis să îşi concentreze atenţia asupra unei teme de mare impact: analiza membranei bacteriei Mycobacterium tuberculosis.

Cercetările ei vizează găsirea unor mecanisme prin care să se limiteze infecţiozitatea acestei bacterii rezistente, care reprezintă o provocare majoră în domeniul medical la nivel mondial.

Concursul Naţional „RoSEF” a reprezentat un moment de confirmare a talentului şi determinării tinerei cercetătoare. Alături de premiul I, premiul special, oferit de OSIM subliniază inovaţia şi contribuţia proiectului său în combaterea unei boli care afectează anual milioane de persoane.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici