ISU: Incendiul din Masivul Bucegi s-a redus în intensitate, mai există un singur focar activ

Incendiul izbucnit în 15 iulie în Masivul Bucegi s-a redus în intensitate, iar miercuri mai eexista un singur focar activ, focul arzând mocnit, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

92 afișări
Imaginea articolului ISU: Incendiul din Masivul Bucegi s-a redus în intensitate, mai există un singur focar activ

ISU: Incendiul din Masivul Bucegi s-a redus în intensitate, mai există un singur focar activ (Imagine: Bogdan Dinoiu/Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Prahova, în cursul zilei de miercuri elicopterul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a intervenit în ultimele două zile a făcut trei zboruri în zona de incendiu, unde a continuat să arunce saci încărcaţi cu apă, astfel încât miercuri la orele prânzului în zonă mai era activ un singur focar de incendiu.

Focul arde mocnit pe o suprafaţă mai mică de 200 metri pătraţi, precizează reprezentanţii ISU Prahova.

Conform acestora, în cursul zilei de miercuri pompierii militari, împreună cu angajaţii Direcţiei Silvice Prahova, urmează să sape un şanţ în zona de protecţie formată marţi prin defrişarea vegetaţiei din jurul perimetrului cuprins de incendiu, pentru a împiedica propagarea incendiului.

Incendiul a izbucnit în urma unui trăsnet, la altitudinea de 1.700 de metri în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale a României şi care se află în administrarea Romsilva. Iniţial, autorităţile au declarat că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii ISU Prahova au precizat că focul a izbucnit în data de 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi în 21 iulie, la ora 10.40.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova - Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabina Buşteni - Babele, în zona denumită "Creasta cu Zâmbri".

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, dar incendiul s-a extins, astfel încât duminică focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, precizau reprezentanţii ISU Prahova.

Suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000.

Incendiul, care ameninţa să se extindă în Parcul Natural Bucegi, a fost localizat luni, după ce un elicopter al MAI a aruncat aproximativ şapte tone cu apă peste zona cuprinsă de flăcări.

Marţi, un elicopter al MAI a intervenit din nou în cursul dimineţii, iar echipajele de intervenţie au început să formeze o fâşie de protecţie, prin defrişarea vegetaţiei din apropierea zonei afectate de flăcări.

Peste o sută de persoane - pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari - sunt implicate în acţiunea de localizare şi lichidare a incendiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici