Ivan: Piaţa muncii unică, europeană, este doar în teorie. În practică, diferenţa este colosală

Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a declarat, vineri, într-o dezbatere la Sibiu, că "piaţa muncii unică, europeană, este doar în teorie", în practică diferenţa fiind "colosală" din cauză că aptitutidinile, cunoştinţele pe care le dobândesc tinerii în şcoală diferă foarte mult de la stat la stat.

109 afișări
Imaginea articolului Ivan: Piaţa muncii unică, europeană, este doar în teorie. În practică, diferenţa este colosală

Cătălin Ivan (Imagine: Stefan Micsik/ Mediafax Foto)

Liderul eurodeputaţilor PSD Cătălin Ivan a vorbit, vineri, într-o dezbatere la Sibiu, despre "utilizarea noilor tehnologii în educaţie pentru combaterea şomajului" şi a prezentat câteva dintre ideile raportului "Resurse educaţionale deschise în învăţământul superior", la care lucrează şi care urmează să fie votat luna viitoare în Parlamentul European, transmite corespondentul MEDIAFAX

Potrivit acestuia, discuţia porneşte de la întrebări privind modul în care ar trebui regândit modelul de învăţământ, educaţia europeană, românească, adaptarea sistemului european la realităţile de pe piaţa muncii, soluţii pentru şomajul în rândul tinerilor, abandonul şcolar, "îndepărtarea Europei de obiectivul economiei bazate pe cunoaştere".

"Realitatea europeană e că piaţa muncii unică, europeană este doar în teorie. Teoretic, ar trebui ca orice absolvent de învăţământ superior să se poată angaja, teoretic, oriunde în Europa, nu ar trebui să existe barieră. În practică, diferenţa este colosală. În toate cele 28 de state membre, aptitutidinile, cunoştinţele pe care le dobândesc tinerii în şcoală diferă foarte mult de la stat la stat, diferenţe între Vest şi Est, între Nord şi Sud. Doar conjunctural, cu noroc, un tânăr care termină, de exemplu, în Sibiu să îşi găsească un loc de muncă în Franţa în domeniul de studiu urmat în Sibiu", a spus Ivan.

Potrivit acestuia, se impune integrarea aptitudinilor, a capabilităţilor, astfel încât să răspundă cât mai exact nevoilor angajatorilor din diferite ţări.

"Sunt 28 de sisteme de învăţământ diferite, este aproape imposibil să vorbim despre o piaţă a forţei de muncă unică", a afirmat europarlamentarul PSD.

În opinia acestuia, o parte a problemei ar putea fi rezolvată prin folosirea resurselor educaţionale deschise şi prin gândirea unui conţinut comun al materiilor de predat în diferite state.

"Accesul la materiale educaţionale este mai facil şi mai uşor. Decât să investeşţi în manuale naţionale, la nivel european se poate gândi un conţinut comun. Apar însă complicaţii legate de controlul calităţii - cine certifică, în ce limbi vor fi făcute. Degeaba ai Internet în toate clasele, degeaba ai profesori care ştiu să folosească tehnologiile la nivel mediu, dacă toate materialele sunt în engleză. Unui copil de clasa întâi nu i se pot prezenta materiale în engleză. Resursele educaţionale deschise se folosesc mai mult în universităţi, acolo nu ar fi o problemă aşa de mare că sunt în limba engleză. Dacă dorim să le introducem încă din şcoala primară, atunci trebuie traduse în toate limbile", a mai afirmat europarlamentarul.

El a precizat că este nevoie de un efort din partea statului, susţinând că existenţa manualelor digitale este un pas înainte, dar nu suficient.

"E nevoie de mult mai mult, de materiale interactive, de conţinut similar, scopul final este de a uniformiza aptitudinile pe care le dobânesc la nivel european, pentru a vorbi de o piaţă a forţei de muncă unică", a mai spus Ivan.

Europarlamentarul a apreciat că acest lucru se va întâmpla într-un "viitor care pare îndepărtat" şi a susţinut că "Europa trebuie să investească foarte mult în educaţie" pentru a împlini acest deziderat al pieţei unice a forţei de muncă.

Europarlamentarii Cătălin Ivan, Theodor Stolojan şi Iuliu Winkler participă, vineri, la Sibiu la o dezbatere pe tema alegerilor pentru Parlamentul European din 25 mai. Dezbaterea are tema "Rolul Parlamentului European în problematica oportunităţilor pentru tineri: educaţie, cultură şi locuri de muncă” şi face parte dintr-o serie de patru înâlniri.

Cătălin Ivan le-a vorbit invitaţilor despre "Utilizarea noilor tehnologii în educaţie pentru combaterea şomajului", Theodor Stolojan despre "Tinerii şi refocalizarea politicilor europene”, iar Iuliu Winkler despre "Programul Erasmus pentru tinerii întreprinzători".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici