Izolarea Patriarhului Ortodox al Moscovei Kirill şi întâlnirea ratată cu Papa

Patriarhul Ortodox al Moscovei Kirill, 75 de ani, alias Vladimir Michajlovič Gundjaev, conducătorul unei Biserici care număra peste 150 de milioane de credincioşi, se confruntă cu discreditarea şi cu izolarea, în interiorul şi în afara lumii ortodoxe, în care a căzut de când a început să binecuvânteze public soldaţii ruşi trimişi să invadeze Ucraina şi să-i îndemne să lupte pentru „apărarea patriei”, având alături icoana Maicii Domnului.

5093 afișări
Imaginea articolului Izolarea Patriarhului Ortodox al Moscovei Kirill şi întâlnirea ratată cu Papa

Izolarea Patriarhului Ortodox al Moscovei Kirill şi întâlnirea ratată cu Papa

Duminică a condus sărbătorirea Paştelui Ortodox în Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova.

Dar, între timp, nu a oferit niciun răspuns la apelurile pentru un „armistiu de Paşte” pentru realizarea păcii, repetate mai întâi de Papă şi apoi de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar şi de o serie de autorităţi creştine, ortodoxe şi de altă natură.

Iar întâlnirea cu Papa Francisc, care se pregătea de peste un an, a fost anulată. „Îmi pare rău că Vaticanul a trebuit să suspende o a doua întâlnire cu Patriarhul Kirill, pe care o plănuisem pentru iunie, la Ierusalim. Dar diplomaţia noastră a înţeles că o întâlnire, în acest moment, ar putea crea multă confuzie”.

Potrivit datelor Consiliului Mondial al Bisericilor, în Rusia sunt 113,5 milioane de credincioşi, iar în Belarus - 8,2 milioane. În Ucraina ar fi 30 de milioane, legate de patriarhia Moscovei, cu 10.377 de parohii, care l-au abandonat pe Kirill.

Până la invadarea Ucrainei, Vladimir Mihailovici avusese grijă să nu se expună prea mult în public.

Crescut într-o familie religioasă, s-a călugărit în 1969 şi a avut o carieră uluitoare încă din anii sovietici, studiile la Academia Teologică Leningrad-Sankt Petersburg, unde mai târziu a devenit rector, numirea ca episcop de Vyborg (1976), arhiepiscop de Smolensk (1984) şi Kaliningrad (1988) şi mitropolit (1991).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici