Jaful armat de pe A1: Mascaţii arătau ca o echipă de poliţişti. Există un martor care a sunat la 112

Unul dintre cei doi ocupanţi ai maşinii din care s-au furat peste 22 de kilograme de aur pe Autostrada Bucureşti-Piteşti a declarat, miercuri, că există un martor în acest caz, întrucât atunci când el şi celălalt bărbat au fost aduşi la Poliţie au văzut că "era cineva care a sunat la 112".

2169 afișări
Imaginea articolului Jaful armat de pe A1: Mascaţii arătau ca o echipă de poliţişti. Există un martor care a sunat la 112

Jaful armat de pe A1: Mascaţii arătau ca o echipă de poliţişti. Există un martor care a sunat la 112 (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)

Husseyn Karaback, unul dintre cei doi ocupanţi ai maşinii, a spus că cele trei persoane mascate care i-au oprit şi atacat arătau ca o echipă a Poliţiei.

"Au venit mascaţii exact ca poliţia. Am oprit, am crezut că sunt legali, au venit peste mine, au spart un geam, mi-a pus piciorul la cap. Au furat telefoanele mobile ale mele şi ale colegului meu şi ne-au luat şi cheile de la maşină, dar mai aveam un telefon de rezervă pe care ei nu l-au văzut cu care am sunat la 112. (...) Erau trei persoane, noi am crezut că sunt poliţişti, aveau baston, pistol, girofar, de aceea noi am oprit, deoarece noi suntem corecţi, aveam marfa în regulă şi eram ok, de ce să fugim de poliţie?", a spus Husseyn Karaback.

El a mai spus că în momentul în care au fost opriţi de către atacatori, aceştia i-au întrebat dacă au droguri în maşină.

"M-a pus cu capul jos cu pistolul şi a întrebat «aveţi droguri, aveţi droguri, aveţi droguri?». Au fost trei persoane care ne-au dat jos, iar unul a căutat direct în portbagaj", a spus Karaback.

El a afirmat că nu a susţinut niciodată că transportul trebuia să ajungă la Sibiu sau la Râmnicu Vâlcea, la expoziţie.

"Noi suntem bijutieri angrosişti şi mergem în fiecare săptămână (n. r. - la asemenea expoziţii). Am crezut că pe autostradă e sigur, că sunt camere video şi este circulaţie bună. Am avut asupra noastră 22,800 kilograme de bijuterii, aşa scrie şi pe aviz şi aşa am declarat", a explicat bărbatul.

Potrivit sursei citate, există şi un martor care ar fi sunat la numărul de urgenţă 112 ca să anunţe incidentul.

"Există şi un martor, noi aşa ştim şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. După ce s-a întâmplat când ei fugeau peste stradă, noi am sunat la 112, şi când am ajuns la Poliţie am văzut că era cineva care a sunat la la 112", a mai spus Husseyn Karaback.

El a precizat că bijuteriile din aur pe care le transporta nu erau asigurate.

Întrebat de către jurnalişti dacă au mai făcut astfel de transporturi cu maşini nesecurizate, Huseyin Karaback a spus că nu şi a precizat că pentru prinderea atacatorilor oferă o recompensă, fără a menţiona însă suma.

De asemenea, întrebat dacă atacul ar fi avut loc "la pont", în baza unei informaţii, sau dacă au fost urmăriţi, Karaback a negat o asemenea posibilitate.

"Nu, nu cred. Am oprit la o benzinărie pe drum la 20 de kilometri de locul unde am fost opriţi, am luat un suc, o cafea, sandvişuri, iar în momentul în care am fost atacaţi mâncam şi vorbeam la telefon. Nu am văzut că am fi fost urmăriţi, au făcut exact ca Poliţia", a spus Karaback.

Chestionat dacă anchetatorii au crezut cele povestite de ei sau dacă vor fi duşi la detectorul de minciuni, Karaback a răspuns: "Nu ştiu, vedem acum, ăsta e adevărul".

Şoferul maşinii, convins că hoţii au acţionat la pont

Şoferul autoturismului, Mihnea Alexandru Ghigeanu, a declarat anchetatorilor şi jurnaliştilor că are convingerea că atacatorii au venit la pont.

"A fost cineva care a ştiut exact că aveam genţile noastre cu haine pe bancheta din spate a maşinii şi nici nu s-a uitat în ele. Au avut pont sută la sută, altfel nu se poate, cineva care a ştiut asta", a spus Ghideanu.

Acesta a povestit că a tras pe prima bandă în momentul în care a văzut autoturismul cu stroboscoape, după care o persoană mascată a scos pe geam "un baston roşu-alb ca de Poliţie".

"Avea cagulă, era mascat, mănuşi în mâini şi ne-a zis: «Poliţia», după care ne-a forţat să mergem pe partea dreaptă. A oprit în faţa noastră, totul petrecându-se foarte repede. Nu am ieşit din maşină, atunci s-au dus pe partea lui Huseyin, în dreapta şi am văzut că are un pistol în mână. A spart geamul meu, a spart geamul lui, ne-a scos afară din maşină, iar când am ajuns aproape de iarbă ne-a pus piedică, ne ţinea cu mâna la spate", a declarat şoferul maşinii jefuite.

Acesta a adăugat că a crezut că este Poliţia pentru că au fost întrebaţi despre droguri, după care unul dintre mascaţi i-a luat telefonul din buzunar fără să îi mai ia şi altceva.

"Mai aveam un telefon în mână, mai ferit, astfel că mi-a luat doar telefonul din buzunar, fără să mai ia altceva, după care s-a ridicat de pe mine şi a fugit spre maşină. Un altul s-a ridicat de pe Huseyin, unul mă ţinea pe mine, unul pe Huseyin şi bănuiesc că celălalt cotrobăia în maşină. Eram cu faţa în jos, nu aveam cum să-l văd", a povestit bărbatul.

Ghigeanu a mai declarat că maşina din care a fost furat aurul era a firmei şi că nu era prima oară când mergea cu ea pe distanţe lungi.

"Prin Bucureşti n-am mers pe nicăieri, doar ne-am întâlnit, ne-am urcat în maşină şi am plecat la drum. Sincer, în momentul respectiv nu m-am speriat, am crezut că este chiar Poliţia şi Huseyin s-a uitat în geantă ca să scoată avizul şi să-l arate, dar când am văzut că vin spre noi m-am gândit că totuşi ăştia nu sunt de la Poliţie. Nu am mai avut timp să fac nimic", a afirmat el.

Mihnea Ghigeanu a mai spus că în urmă cu un an şi jumătate a mai trecut printr-un incident similar la firma-mamă, dar că atunci hoţii nu au reuşit să ia nimic, în cele din urmă dovedindu-se că fusese o înscenare a unui coleg de-al său.

Ghigeanu respinge ipoteza potrivit căreia el şi colegul său ar fi înscenat jaful şi spune că ancheta procurorilor va dovedi că ei spun adevărul.

"Noi suntem de acord să ne supunem testului cu detectorul de minciuni. Eu zic că anchetatorii au crezut ce am zis până acum din moment ce suntem aici cu dumneavoastră, altfel eram acolo", le-a declarat Ghigeanu jurnaliştilor.

Cei doi ocupanţi ai maşinii din care s-au furat cele 22 de kilograme de aur au venit, miercuri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, însoţiţi de patronul firmei şi de trei avocaţi, procurorii urmând să stabilească, în urma audierilor, împrejurările în care a avut loc jaful.

Marţi, în jurul orei 10.50, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş a fost sesizat că la kilometrul 83, pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, două persoane care se deplasau cu un Volkswagen Passat au fost oprite în trafic de trei bărbaţi care se aflau într-un alt autoturism, de culoare neagră.

"Aceştia aveau feţele acoperite şi, prin ameninţare, au luat din portbagajul autoturismului oprit cantitatea de 22,7 kilograme de bijuterii, despre care victimele afirmă că sunt din aur", preciza sursa citată.

Totodată, cei trei au deposedat victimele şi de cheile autoturismului cu care acestea se deplasau, dispărând în direcţia Piteşti.

Bijuteriile furate aparţin unei firme din Bucureşti, Diamanti Veri, condusă de un cetăţean turc, susţin surse judiciare, care au precizat că aurul nu era asigurat. Valorea bijuteriilor furate ar depăşi un milion de euro.

Diamanti Veri are capital social minim şi este înregistrată într-un apartament de bloc din Sectorul 4 al Capitalei. Firma a fost înfiinţată în 15 iulie 2010, de un cetăţean turc pe nume Ayhan Numan, născut în Tarsus, în Turcia, în 1963.

Pe un site destinat comerţului cu bijuterii en-gros apare numele unei alte persoane ca fiind reprezentant al firmei, şi anume Huseyn Karaback.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici