- Home
- Social
- (04.04.2024, 15:00)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jocul de şah construieşte „rezerva cognitivă” şi face minuni pentru sănătate
Popularul joc, conform cercetărilor, ajută la reducerea riscului de demenţă.
Urmărește
1335 afișări
Jocul de şah face minuni pentru sănătate
Jocul de şah este la fel de vechi (se estimează că s-a născut în jurul secolului al VI-lea d.Hr., în India), pe cât este de popular.
Atingerea etajelor înalte necesită abilităţi, strategie şi concentrare extraordinare. Efortul mental necesar este considerabil, dar este răsplătit: potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association, jocul de şah poate ajuta la reducerea riscului de demenţă.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 10.000 de persoane din Australia cu o vârstă medie de 73 de ani, observată pe parcursul a 10 ani. Rezultatele sunt clare: persoanele care joacă mai des cărţi, jocuri de societate şi şah au cu 9% mai puţine şanse de a dezvolta forme de demenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kremlinul s-a supărat pe SUA după dezbaterea Harris-Trump: „Lăsați-l pe Putin în pace”
-
Donald Trump atacă ABC News în urma moderării dezbaterii: ,,Ar trebui să piardă licenţa pentru modul în care au făcut asta”. Criticile aduse reţelei TV
-
Ciolacu anunţă că Guvernul lucrează la rezolvarea problemelor pensionarilor mineri şi a celor cu dizabilităţi
-
Plafonul de impozitare pentru pensiile din sistemul naţional de ordine şi siguranţă publică creşte. De când se aplică decizia
Acest lucru se datorează aşa-numitei „rezerve cognitive”, adică rezistenţei creierului la afectarea creierului.
Dr. David Ludden, profesor de psihologie, explică pentru GQ: „A învăţa lucruri noi, a învăţa să cânţi la instrumente, a lua lecţii: toate aceste lucruri pot ajuta la construirea rezervei cognitive”.
Şahul este unul dintre elementele care se leagă cel mai mult de acest concept: a fi activ mental şi social ne poate face mai capabili să contracarăm declinul cognitiv.
Pe scurt, şahul pare jocul perfect pentru a ne antrena creierul şi a rămâne ascuţit cât mai mult timp posibil. Cu toate acestea, merită subliniat modul în care această teorie este pusă la îndoială de unii savanţi: nu există nicio îndoială că jocul de şah poate avea un rol pozitiv, dar în majoritatea cazurilor nu există dovezi clare ale acestei corelaţii.
David Canning, profesor la Universitatea Harvard, explică acest lucru:
„Nu cred că există suficiente dovezi pentru a forţa oamenii să se angajeze în activităţi similare, dacă nu fac deja parte din viaţa lor”.
Pe scurt, vor fi necesare noi cercetări pentru a confirma pe deplin ceea ce s-a observat asupra efectelor şahului, care rămâne totuşi o activitate stimulativă pentru creier.
Citește pe alephnews.ro: Blinken și Lammy au mers astăzi în Kiev. Ucraina ar putea primi curând permisiunea Occidentului de a lovi Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elon Musk „se ceartă” cu Taylor Swift, după ce a anunțat că va vota cu Kamala Harris. Ce a scris miliardarul pe X
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Ce mesaj i-a transmis soacra Anei Maria Vasiliu nurorii sale, chiar înainte să fie găsită fără suflare. Ți se face pielea de găină! 😲
CANCAN.RO
Românii care construiesc case la curte trebuie să respecte distanțele legale față de vecini / În caz contrar, locuințele pot fi DEMOLATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe