Kovesi: Dosarul Năstase nu este singurul în care sunt implicaţi politicieni

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a susţinut în şedinţa CSM că dosarul Adrian Năstase nu este singurul în care sunt implicaţi politicieni, în ultima perioadă procurorii fiind acuzaţi mereu că fac dosare politice, însă nu s-a dovedit acest fapt, nu s-au prezentat indicii în acest sens.

403 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Dosarul Năstase nu este singurul în care sunt implicaţi politicieni

Kovesi: Dosarul Năstase nu este singurul în care sunt implicaţi politicieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este singurul dosar în care sunt implicate astfel de persoane. În ultima perioadă cel puţin, suntem acuzaţi mereu că facem dosare politice. Cercetările din dosarele noastre au vizat toate zonele politicului, am cercetat persoane din toate partidele. Niciodată nu s-a dovedit acest lucru, nu s-au prezentat indicii în acest sens. Cred că este timpul ca CSM sa dea un semnal clar", a afirmat Kovesi în faţa membrilor Consiliului Superior al Magsitraturii.

De altfel, procurorul general Codruţa Kovesi i-a reproşat ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, declaraţiile publice pe care le-a făcut la adresa procurorilor care au instrumentat dosare în care au fost vizaţi politicieni.

Kovesi i-a cerut lui Corlăţean să iasă public şi să spună ce procuror are legătură cu politicieni şi a deschis sau a închis vreun dosar la cererea acestora, în cazul în care are astfel de informaţii.

Ordinea de zi a şedinţei CSM a fost suplimentată, astfel că marţi s-a discutat despre demersurile pe care ar trebui să le facă Consiliul, ca urmare a atacurilor lansate de avocaţii lui Adrian Năstase, înainte ca judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să decidă condamnarea definitivă a fostului premier PSD.

Autoritatea judecătorească a fost rezervată în a răspunde atacurilor, tocmai pentru că judecătorii nu se pronunţaseră în dosar.

Punctul culminant al atacurilor avocaţilor a fost atins prin acuzaţia potrivit căreia judecătoarea Ioana Bogdan de la ICCJ (unul dintre magistraţii care a decis în fond condamnarea lui Adrian Năstase) nu este inamovibil, întrucât nu a fost numit prin decret prezidenţial, fiind pusă la îndoială legalitatea sentinţelor date de către aceasta.

În 7 iunie, CSM informa că, în perioada 1992-2004, "trecerea din funcţia de judecător în cea de procuror şi invers era asimilată transferului şi nu era condiţionată de emiterea unui decret de numire de către preşedintele României".

Odată cu abrogarea Legii 92/1992 şi intrarea în vigoare a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, condiţiile şi instituţiile implicate în actele de numire corespunzătoare etapelor de traseu profesional şi carieră a magistraţilor sunt reglementate în Capitolul V - "Promovarea judecătorilor şi procurorilor şi numirea în funcţiile de conducere.

În 14 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat sesizarea Avocatului Poporului privind modul în care au fost făcute numirile, promovările şi transferul în funcţii de judecător la ICCJ, urmând să fie analizată de direcţiile de specialitate, iar concluziile să fie dezbătute de Plenul CSM.

În sesizarea formulată de Avocatul Poporului s-a menţionat că judecătorii de la toate instanţele sunt numiţi în funcţie prin decret al preşedintelui şi dobândesc, de la data numirii, inamovibilitate. "În acest context, promovarea şi transferarea judecătorilor se poate face doar după actul numirii prin decret prezidenţial", preciza avocatul poporului, Gheorghe Iancu.

În opinia avocatului poporului, CSM nu ar putea numi judecători la ICCJ nici direct şi nici prin transfer sau promovare. "Această concluzie, desprinsă din prevederile Constituţiei revizuite, a fost valabilă şi sub imperiul Constituţiei din 1991", spune Avocatul Poporului.

Acesta a solicitat CSM "reanalizarea modului în care au fost făcute numirile, promovările şi transferul în funcţia de judecător la ICCJ, având în vedere că este afectat dreptul cetăţenilor la un proces echitabil", potrivit comunicatului citat.

În şedinta de marţi a Consiliului Superior al Magisrtraturii, atât fostul preşedinte al CSM Horaţius Dumbravă, cât şi judecătorul Cristian Danileţ, membru al Consiliului, au spus că avocaţii lui Adrian Năstase au avut un comportament nepotrivit faţă de justiţie.

Totodată, Horaţius Dumbravă a cerut sancţionarea Avocatului Poporului, pentru că s-a antepronunţat în dosarul lui Adrian Năstase. El a cerut suplimentarea ordinii de zi a şedinţei CSM, pentru a fi luată în discuţie această situaţie şi pentru a se dispune eventuale măsuri.

În opinia procurorului genderal al României, Codruţa Kovesi, situaţia generată de susţinea avocaţilor lui Adrian Năstase a creat un precedent periculos, întrucât sunt multe persoane condamnate în baza unor soluţii date de judecători numiţi anterior revizuirii din 2003 a Constituţiei şi apariţiei legilor magistraţilor din 2004.

Chestiunea trebuie tranşată, a conchis Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici