Laura Codruţa Kovesi, la ieşire din sediul CSM: Nu fac apărări publice, văd că e tendinţa de a fi judecată de unii

Laura Codruţa Kovesi a spus, la ieşirea din sediul CSM, unde au fost discutate două acţiuni disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară pe numele ei, că şi-a construit apărarea în faţa procurorilor CSM, iar cauzele au fost amânate.

355 afișări
Imaginea articolului Laura Codruţa Kovesi, la ieşire din sediul CSM: Nu fac apărări publice, văd că e tendinţa de a fi judecată de unii

Laura Codruţa Kovesi, la ieşire din sediul CSM: Nu fac apărări publice, văd că e tendinţa de a fi judecată de unii

„Eu nu fac apărări publice, văd că este tendinţa de a fi judecată de unii, eu nu mă apăr pe scări in faţa instituţiei. Apărarea mi-am făcut-o în interior, o să vedem soluţia care se va da. Deocamdată cauzele, ambele care au fost astăzi (miercuri,n.r.) s-au amânat”, a declarat fosta şefă DNA, la ieşirea din sediul CSM.

Potrivit unor surse, cauzele au fost amânate pentru 8 mai.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, miercuri, două acţiuni disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară pe numele Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă DNA. Într-una dintre acţiuni a fost cercetat şi Marius Iacob, fost adjunct al Direcţiei.

Una dintre abaterile disciplinare ale fostei şefe DNA se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru, pe data de 18 iunie 2017. Alături de Kovesi, a fost cercetat şi Marius Iacob, fost adjunct al DNA, care recent şi-a dat demisia din această funcţie, după ce a fost sancţionat disciplinar de instanţa supremă.

"Procurorul şef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii si credibilităţii instituţiei, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniştri”, de impact mediatic, şi-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv şi general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curţii Constituţionale şi a unui judecător al Curţii Constituţionale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul din criteriile în funcţie de care se prioritizează soluţionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora şi calitatea oficială a persoanelor cercetate", a precizat Inspecţia Judiciară, în ianuarie 2018.

Potrivit sursei citate, Kovesi a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor.

Cel de-al doilea raport a fost întocmit deoarece, potrivit Inspecţiei Judiciare, Laura Codruţa Kovesi nu a respectat confidenţialitatea lucrărilor şi a inserat într-un comunicat de presă pasaje din discuţii ce vizau dosarul familiei Cosma, acestea fiind probe în respectiva cauză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici