Licitaţia pentru conectarea şcolilor la internet, suspendată la cererea unor firme participante

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a hotărât, marţi, suspendarea licitaţiei Ministerului Educaţiei pentru conectarea la Internet a unui număr de 2.446 şcoli, contract estimat la 32,5 milioane de euro, în urma unor cereri depuse de Alcate-Lucent România şi alte două firme.

359 afișări
Imaginea articolului Licitaţia pentru conectarea şcolilor la internet, suspendată la cererea unor firme participante

Licitaţia pentru conectarea şcolilor la internet, suspendată la cererea unor firme participante (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)

"Admite cererile de suspendare depuse de Arcole International SRL, Creativ TSD Business SRL şi Alcatel-Lucent România SRL şi dispune măsura suspendării procedurii de achiziţie publică până la soluţionarea fondului cauzei. Prezenta decizie este obligatorie pentru părţi (...). Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 5 zile de la comunicare (...)", se arată în într-o decizie a CNSC din 6 noiembrie publicată pe pagina web a instituţiei.

Alcatel-Lucent România arată în cererea înaintată că, prin precizările extrem de detaliate exprimate în caietul de sarcini, cerinţele referitoare la anumite echipamente devin restrictive şi conduc la eliminarea de soluţii competitive atât din punct de vedere funcţional, cât şi comercial.

"Concret, cerinţele de detaliu (...) exclud sisteme similare produse de alte companii, cu excepţia societăţii Fortinet. Aceasta din urmă are în aceste condiţii un avantaj competitiv funcţional şi comercial major, afectându-se în acest mod nejustificat şi nelegal concurenţa loială", se spune în cerere.

În plus, societatea solicită CNSC să ţină cont şi de faptul că aceleaşi aspecte au fost evidenţiate şi de alte companii, potenţiali ofertanţi, (Ericsson, Nxtel şi Eurobit) în contestaţiile formulate către instituţie în cadrul primei încercări de atribuire a aceluiaşi contract, care a fost iniţiată de Ministerul Educţaiei în mai 2012 şi cuprindea cerinţe tehnice similare.

"Aceste aspecte nu au fost însă supuse controlului de fond al CNSC, întrucât autoritatea contractantă a anulat procedura în iunie 2012 pentru abaterile grave de la prevederile legislative care afectau licitaţia, lăsând fără obiect contestaţiile formulate anterior. Însă acest lucru nu a împiedicat Ministerul Educaţiei să reia în octombrie 2012 licitaţia cu menţinerea cerinţelor tehnice minime care favorizează un singur furnizor prin caietul de sarcini a carui anulare se solicită prin prezenta", se mai spune în cerere.

La rândul ei, Arcole International SRL îşi motivează contestaþia prin faptul că modalitatea de întocmire a documentaţiei licitaţiei "este de natură să creeze o înţelegere ambiguă a acesteia, dar şi adevărate dezavantaje competitive pentru mulţi operatori economici, indiferent de forma de asociere".

Spre exemplu, se arată în cerere, funcţionalităţile unei aplicaţii software detaliate în caietul de sarcini sunt absolut identice (ca număr şi valori) cu cele ale unei aplicaţii software vândute de Fortinet.

Prin această cerinţă, susţin reprezentanţii Arcole International, Ministerul Educaţiei a orientat achiziţia către acest unic produs, singurul de pe piaţă care răspunde cumulativ cerinţelor din caietul de sarcini, fapt ce contravine legislaţiei din domeniu.

În cerere înaintată de Creativ TSD Business, reprezentanţii firmei susţin că, în urma analizei documentaţiei licitaţiei, au fost identificate abateri grave care încalcă prevederile legale privind achiziţiile publice, printre care se numără introducerea unor criterii abuzive de evaluare şi încălcarea principiului liberei concurenţe şi favorizarea unui anumit producător de echipamente tehnice, în speţă Cisco.

Denumit "Internet în şcoala ta", proiectul Ministerului Educaţiei are ca scop facilitarea accesului public a instituţiilor de învăţământ "în zonele de eşec ale pieţei - zone rurale şi mici urbane dezavantajate din punct de vedere al accesului la mijloacele moderne de comunicaţii" - prin creşterea utilizării IT&C, susţinerea conectării la broadband, precum şi prin consolidarea infrastructurii IT&C.

"Obiectivul general va fi atins prin conectarea a 2.446 şcoli din mediul rural şi mic urban la Internet prin conexiune broadband, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la Internet pentru 714.339 elevi şi 56.203 profesori din mediul rural şi mic urban, creşterea utilizării IT&C şi facilitarea accesului la resursele educaţionale în inspectoratele şcolare judeţene şi reducerea decalajului educaţional dintre mediile urban - rural în domeniul utilizării IT&C şi al accesului conexiunilor Internet", se arată în anunţul de participare la licitaţie.

Ofertanţii vor depune o garanţie de participare de 2,1 milioane de lei, la care se adaugă una de bună execuţie de 7% din valoarea contractului.

Cu o durată de 6 luni şi o valoare estimată de 148,6 milioane de lei (32,5 milioane de euro), TVA inclusă, contractul va fi finanţat din sume de la bugetul de stat şi fonduri nerambursabile.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru începutul lunii decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici