Macovei îi cere lui Dorneanu să consulte Comisia de la Veneţia privind opiniile separate de la CCR

Europarlamentarul Monica Macovei i-a cerut preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, să solicite un punct de vedere a Comisiei de la Veneţia privind Hotărîrea CCR 1/2017 prin care preşedintele Curţii poate decide dacă o opinie concurentă sau separată se publică în Monitorul Oficial.

127 afișări
Imaginea articolului Macovei îi cere lui Dorneanu să consulte Comisia de la Veneţia privind opiniile separate de la CCR

Macovei îi cere lui Dorneanu să consulte Comisia de la Veneţia privind opiniile separate de la CCR

Macovei consideră că este în interesul Curţii Constituţionale şi al opiniei publice din România ca Hotărârea CCR nr. 1/2017 să fie examinată de Comisia de la Veneţia, pentru a-şi exprima un punct de vedere, ţinând cont de disputele din spaţiul public românesc şi i-a trimis, miercuri, o solicitare în acest sens preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

”Consider că CCR, sub semnătura dvs în calitate de preşedinte, este prima instituţie interesată şi îndreptăţită, pentru a răspunde interesului public, să solicite cât de repede opinia Comisiei de la Veneţia. Mai ales că Hotărârea nr. 1/2017 nu este una de «caz», fiindcă regulile de redactare şi publicare a opiniilor separate sau concurente stabilite prin aceasta Hotărâre se aplică pe viitor la toate Hotărârile
Curţii”, se arată în scrisoarea europarlamentarului.

Plenul Curţii Constituţionale a adoptat pe data de 22 iunie 2017 Hotărârea nr. 1/2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente care stipulează, la articolul 2, că “Opinia separată sau concurentă se predă preşedintelui Curţii Constituţionale odată cu decizia la care a fost redactată. După discutarea deciziei, preşedintele Curţii Constituţionale, în măsura în care constată că există abateri de la regulile stabilite la art. 1, solicită judecătorului respectiv, prin rezoluţie, refacerea acesteia”.

Una dintre regulile de la articolul 1 este că opinia separată sau concurentă “nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică făţişă la adresa acesteia”.

În caz că judecătorul Curţii care nu reface opinia pentru a se conforma acestor reguli, preşedintele CCR poate dispune ca opinia separată sau concurentă, după caz, să nu se publice în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curţii Constituţionale şi nici să nu se ataşeze la dosarul cauzei.

”În această perioadă, aţi primit din partea unor asociaţii ale magistraţilor şi din partea societăţii civile cereri de reconsiderarea a poziţiei Curţii privind regulile de redactare si publicare a opiniilor separate şi concurente adoptate prin Hotărârea nr. 1/2017. Interesul public este cu atât mai justificat în acest caz, ţinând cont de rolul pe care îl are Curtea Constituţională. De aceea, în calitate de deputat în Parlamentul European, reprezentând cetăţeni ai României, vă solicit respectuos să consultaţi cât mai repede Comisia de la Veneţia pentru un punct de vedere referitor la Hotărârea CCR nr.1/2017”, se mai arată în solicitarea Monicăi Macovei către preşedintele Curţii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici