MAE: România a exportat 4 elicoptere în Coasta de Fildeş, arme şi muniţie în Irak

România a exportat în Coasta de Fildeş, în 2003, patru elicoptere IAR 330 Puma nemilitare, iar după anul 2005, cu respectarea legislaţiei, România a exportat, prin firme de stat, arme şi muniţie de infanterie către autorităţile guvernamentale din Irak, a comunicat MAE.

214 afișări
Imaginea articolului MAE: România a exportat 4 elicoptere în Coasta de Fildeş, arme şi muniţie în Irak

MAE: România a exportat 4 elicoptere în Coasta de Fildeş, arme şi muniţie în Irak (Imagine: Mediafax Foto)

MAE a făcut aceste precizări la câteva zile după ce un raport al Amnesty International a arătat că România a furnizat, în ultimii ani, echipamente militare Coastei de Fildeş şi Irakului.

Raportul Amnesty International, care solicită încheierea unui tratat global pentru reglementarea comerţului cu arme, menţionează vânzarea de către România, în 2003, a patru elicoptere de atac IAR 330 Puma în Coasta de Fildeş, ţară afectată de un conflict între forţele guvernamentale şi insurgenţi.

MAE a precizat, însă, pentru MEDIAFAX, că în perioada ianuarie - martie 2003 România a exportat, într-adevăr, în baza unei licenţe, patru elicoptere IAR 330 Puma nemilitare (2 elicoptere de tip VIP şi 2 elicoptere de tip Search&Rescue), dar fără niciun echipament militar la bord. "Subliniem că, în acel moment, nu exista un embargo la livrările de arme către această destinaţie", subliniază MAE, citând date ANCEX.

Potrivit Ministerului de Externe, Comitetul special creat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru implementarea embargoului instituit pe Coasta de Fildeş prin Rezoluţia 1572 (2005) a verificat, împreună cu autorităţile române, toate detaliile transferului şi a validat conformitatea cu prevederile embargoului, produsele fiind considerate ca nemilitare.

Raportul Amnesty International publicat miercuri critica şi situaţia din Irak, argumentând că exporturile de arme în această ţară contribuie la perpetuarea situaţiei instabile şi abuzurilor. În cadrul efortului SUA de dotare cu echipamente militare a Guvernului de la Bagdad, România şi Bulgaria sunt menţionate printre ţările care au furnizat muniţie în Irak, deşi Amnesty nu are date despre cantităţile exportate sau valoarea contractelor.

MAE a precizat, însă, că, "după 2005, România a exportat, prin firme de stat, arme şi muniţie de infanterie către autorităţile guvernamentale din Irak, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme".

"Exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea transparenţei operaţiunilor de export", a precizat MAE.

"În ceea ce priveşte procesul de elaborare a unui tratat internaţional care să reglementeze comerţul cu arme (ATT), menţionăm că România este unul dintre cei mai activi susţinători ai unui instrument juridic care să stabilească standarde comune privind importul, exportul şi transferul de arme convenţionale", conchide MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici