Majoritatea femeilor din mediul rural au venituri sub 500 de lei pe lună - studiu ANES

Majoritatea femeilor din mediul rural au venituri sub 500 de lei, au grija casei, se informează de la televizor, merg la vot, dar se implică puţin în luarea deciziilor, potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi făcut public joi.

15 afișări
Imaginea articolului Majoritatea femeilor din mediul rural au venituri sub 500 de lei pe lună - studiu ANES

Majoritatea femeilor din mediul rural au venituri sub 500 de lei pe lună - studiu ANES (Sursa: Mediafax Foto)

Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) a derulat, în perioada ianuarie - februarie 2008, o analiză la nivel naţional cu privire la situaţia femeilor din mediul rural.

Compartimentele teritoriale ale ANES au realizat 1.046 de interviuri axate pe situaţia profesională, participarea la decizie, informaţiile necesare, precum şi modalităţile de informare preferate de femeilor din mediul rural. Persoanele intervievate au fost femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani.

În privinţa situaţiei profesionale, studiul arată că femeile din mediul rural se orientează cu preponderenţă către domenii precum administraţia publică, sănătate, agricultură, asistenţă socială sau învăţământ.

În ce priveşte asumarea responsabilităţilor domestice, rezultatele studiului au indicat că acestea cad mai ales în sarcina femeilor. Astfel, în judeţe precum Botoşani, Bacău, Suceava sau Vaslui femeile îşi asumă aceste responsabilităţi în proporţie de 98 la sută.

Rezultatele studiului mai arată că majoritatea femeilor din zona rurală au venituri sub 500 de lei, cu excepţia regiunii de vest a ţării, unde media veniturilor lunare variază între 500 şi 1.000 de lei.

În privinţa participării la decizie, rezultatele studiului reflectă faptul că femeile nu se implică în luarea deciziilor în comunităţile din care fac parte, deşi rata participării feminine la vot este destul de ridicată. De exemplu, în regiunea de nord-est a ţării femeile participă la vot în proporţie de 90 la sută, dar se implică în luarea deciziilor doar în proporţie de 19 la sută. Dezechilibrul se menţine şi în restul egiunilor, o participare mai activă a femeilor la actul de decizie fiind înregistrată în judeţul Cluj, potrivit studiului ANES.

Televizorul rămâne  mjlocul de informare preferat al femeilor din mediul rural. Totodată, rezultatele studiului arată că acestea apelează destul de rar la presa scrisă şi nu folosesc internetul, aproximativ o treime dintre femeile intervievate declarând că nu folosesc niciun fel de mijloc de informare. 

Mai multe de jumătate dintre femeile intervievate şi-au manifestat interesul pentru a obţine mai multe informaţii cu privire la drepturile de care beneficiează pe piaţa muncii, fiind totodată interesate să obţină informaţii privind modalităţile de a demara o afacere sau privind sănătatea reproducerii. Pentru obţinerea acestor date sunt preferate materialele informative şi punctele de informare din cadrul autorităţilor locale.

Cele 1.046 de chestionare au fost distribuite în Braşov, Harghita, Covasna, Gorj, Dolj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Buzău, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Călăraşi, Bihor, Maramureş şi Sălaj. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici